TUIASI va avea cea mai modernă rețea de Internet wireless din țară

uti

TUIASI și Universitatea Tehnică a Moldovei implementează unul dintre cele mai ambițioase proiecte de infrastructură IT de până în prezent. Proiectul transfrontalier are valoarea de 2 milioane de euro și presupune instalarea până în noiembrie 2023 a aproximativ 450 de kilometri de cablu ethernet în cele două universități și operaționalizarea a circa 1.500 de echipamente de rețea.

În această lună au avut loc evenimente de lansare ale proiectului atât la Iași, la sediul TUIASI, cât și la Chișinău, la Universitatea Tehnică a Moldovei. Proiectul are trei obiective majore: construirea a două infrastructuri de comunicații online în rețea, de ultimă generație, la cele două universități: una wireless și una conectată prin cablu. Ultimul obiectiv vizează construirea unui spațiu virtual colaborativ prin care vor fi sprijinite proiectele existente, desfășurate în parteneriat de cele două instituții de învățământ superior, precum și noile inițiative de cercetare care vor fi dezvoltate.

”Este vorba e faptul că în 13 cămine din complexul studențesc Tudor Vlaidmirescu se va schimba tot ceea ce înseamnă rețea de tip de IT. Apoi se va generaliza accesul wireless prin utilizarea unor routere wireless, atât în campusul studențesc cât și în campusul academic. Este un proiect mare, un proiect masiv, un proiect care fără îndoială va însemna un pas foarte important în modernizarea infrastructurii IT din universitate. Pentru Politehnică și nu numai acum, informatizarea a pătruns peste tot. Accesul rapid prin astfel de rețele este vital.”- a declarat Eugen Seghedin, prorector TUIASI

Sunt circa 21.500 de studenți care vor fi beneficiari direcți ai rețelelor îmbunătățite, cât și aproape 2.750 de profesori și personal administrativ de la ambele universități. Astfel, vor fi instalate, rețele WIFI în toată zona campusului academic, atât în interior, cât și în exterior, la ambele universități. Totodată, sistemul de identificare și conectare în rețea va fi unic atât în Iași, cât și la Chișinău.