TUIAȘI: „Eficiența energetică, tema de viitor!”

TUIASI

Eficiența energetică în construcții este una dintre principalele teme de studiu pentru cercetătorii de la Facultatea de Construcții a Universității Gheorghe Asachi din Iași. În contextul creșterii majore a tuturor prețurilor, inclusiv a materialelor de construcții, specialiștii de la Politehnica ieșeană caută soluții astfel încât, eficiența energetică în construcții să îi ajute pe cei din mediul de afaceri.

Facultatea de Construcții de la Universitatea Tehnică desfășoară până în septembrie 2022 proiectul „Produse şi tehnologii ecoinovatoare pentru eficienţa energetică în construcţii – EFECON” sub coordonarea profesorului universitar Dorina Isopescu, decanul facultății.

„Nu putem să rupem activitatea didactică de cercetare din mai multe considerente. În primul rând, baza materială ne permite să dezvoltam teme noi, idei noi, sisteme noi, tehnologii noi, iar în construcții, evoluția pozitivă a mediului de afaceri se face pe baza cercetării. Cu toții știm că e un trend astăzi cu eficiența energetică, clădirile verzi și noi avem proiecte, chiar avem un proiect mare de peste 8 milioane de lei care se va finaliza în septembrie: Eficiența energetică în construcții, unde am avut ca obiectiv transferul tehnologic către industrie și rezultatele sunt foarte bune”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dorina Isopescu, decanul Facultății de Construcții.

Este o temă de cercetare de interes atât pentru cadrele didactice de aici, cât și pentru reprezentanții mediului de afaceri. Scopul principal al proiectului este creşterea eficienţei energetice la consumator, prin acest termen înţelegându-se construcţiile civile, industriale şi agricole.

„De asemenea, putem să dezvoltăm foarte multe cercetări pe zona materialelor de construcții unde iarăși sunt foarte multe cerințe și să nu uităm că și instalațiile. Întotdeauna am spus că o clădire eficientă energetic nu poate fi rezolvată numai cu structura, trebuie să o rezolvăm și cu instalațiile și să încercăm să facem o combinație să fie eficientă energetică sau să aducă eficiență și să nu conducă la niște costuri foarte mari, pentru că atunci nu mai e rentabil”, a explicat prof. univ. dr. ing. Dorina Isopescu, decanul Facultății de Construcții.

În acest proiect, Facultatea de Construcţii a creat parteneriate cu mediul privat de afaceri din acest sector de activitate, obiectivul principal fiind acela de a descoperi noi soluții prin care să crească eficiența energetică a clădirilor. Astfel, firmele de construcţii vor avea acces la aceste soluții ale cercetătorilor din cadrul proiectului, oferind clienților variante mult mai accesibile în privința eficientizării energiei.