TUIASI a sarbatorit “Ziua Campusului Studentesc”

WhatsApp Image 2021-06-07 at 16.46.49

Astăzi, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a organizat prima ediție a Zilei Campusului „Tudor Vladimirescu”. Manifestarea a avut loc in fața bisericii din campus. La eveniment au fost prezenți membri din conducerea universității și studenți ai institutiei de invatamant superior.

Politehnica ieseana a celebrat pentru prima oara Ziua Campusului „Tudor Vladimirescu”. O sărbătoare care va avea loc în fiecare an, pe data de 7 iunie. Conducerea TUIASI a luat decizia celebrării evenimentului fiindcă în 2021 se împlinesc 200 de ani de la revoluția celui al cărui nume îl poartă campusul studențesc, Tudor Vladimirescu.

Dan Cașcaval, rector TUIAȘI: „Plecând de la această idee am dezvoltat-o și am zis că nu ar fi deloc rău, campusul studențesc să aibă o zi proprie și am decis așa cum a anunțat astăzi doamna prorector Gaiginschi ca 7 iunie să fie de acum stabilită ca ziua campusului nostru. Această sărbătoare mie mi se pare foarte firească, pentru că, campusul nostru este de fapt un organism viu, nu numai datorită celor aproape 500 de studenți care acum se găsesc în campus, ci datorită faptului că așa cum spuneam și în biserică, la 2-3 generații campusul se transformă, se regenerează”.

Rectorul universitatii, Dan Cașcaval, a precizat că la fiecare 3-4 generații de studenți, campusul este pus într-o nouă lumină, parte a unui nou proiect major de regenerare sau reabilitare. În prezent, se lucrează la transformarea acestuia pentru a fi autonom din punct de vedere energetic, reabilitarea spațiilor verzi și transformarea în zone de petrecere a timpului liber pentru cei peste 8.000 de tineri.

Dan Cașcaval, rector TUIAȘI: „Campusul se va transforma într-o entitate autonomă din punct de vedere energetic, și într-un parc uriaș de 14 hectare, un parc pietonal care să fie o zonă de verde într-un oraș foarte aglomerat”.

Evenimentul de astăzi este primul care se organizează în format fizic, după o perioadă lungă de restricții și activități în mediul online.

Ioan Ursache, reprezentant al stundenților în CA, TUIASI: Este foarte important pentru ei, deoarece spiritul studențesc trebuie demonstrat prin toate activitățile. Aceștia se implică în activități de voluntariat în cadrul ONG-urilor din cadrul fiecărei facultate, dar și în sprijinul activităților pe care le desfășurăm cu părintele. Implicându-ne în tot felul de activități am zis că ar fi bine să sărbătorim acest spirit revoluționar al studenților, cu ocazia acestor 200 de ani de la revoluția lui Tudor Vladimirescu.

Au trecut aproape 55 de ani de când au început lucrările la Campusul „Tudor Vladimirescu”, unde sunt cazați studenții tuturor celor 11 facultăți al TUIASI. Primele cămine T1 – T4 au fost date în folosire în 1969, iar construcția tuturor celor 21 de cămine de astăzi s-a finalizat în 1982, când a fost finalizat căminul T19. De altfel, căminul T17, cu o capacitate de cazare, în regim normal, fără restricții sanitare, de peste 1.000 de persoane, este unul dintre cele mai mari din țară.