TUIAȘI: 500 de locuri bugetate la licență și 450 la master!

Universitatea-Tehnică-„Gheorghe-Asachi”-din-Iași

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” scoate la concurs 500 de locuri la buget pentru licenta in admiterea de toamna, la toate facultatile institutiei de invatamant superior tehnic, mai putin la Facultatea de Automatica si Calculatoare si Facultatea de Arhitectura. Aici, unde au fost probe eliminatorii si o concurenta mai ridicata, locurile au fost ocupate integral inca din sesiunea de vara. Inscrierea candidatilor are loc in perioada 6 – 17 septembrie.

Universitatea a înregistrat o premieră la admiterea de anul acesta, având 230 de studenți din Uniunea Europeană și din țările non-UE înmatriculați în anul I, cu taxă, la licență și la master. Tinerii provin din țări precum Albania, Austria, Bangladesh, India, Iordania, Israel, Maroc, Nigeria, Palestina, Pakistan, SUA sau Sudan. Dacă luăm în considerare si studenții din Republica Moldova, numărul tinerilor din altă țară decât România înmatriculați în anul I este mai mare de 500.

Eugen Seghedin, Prorector TUIASI: „A fost un aflux mai mare de candidati din afara țării, mai bine spus din țările terțe, deci din afara Uniunii Europene si, bineinteles ca asteptam ca aceasta crestere sa continue si in anii urmatori, sa se distribuie acesti candidati la mai multe facultati. Noi tot timpul am depus eforturi in sensul internationalizarii institutiei, din acest punct de vedere. Bineinteles ca este, iata un semnal cum ca tot ceea ce am intreprins in acesti ani dă rezultate. Și ceea ce este acum ca prioritate pentru noi, este sa dezvoltam aceste contacte, pe care, iată le avem acum cu diverse state non-UE”

Conform unei analize realizate la nivelul conducerii universitatii, au fost ocupate în urma sesiunii din vară aproximativ 80% dintre locurile la buget, candidații având deja depuse actele în original. În ceea ce privește studiile de master, 70% dintre locuri au fost ocupate, urmând a fi scoase la concurs 450 de locuri la buget.

Eugen Seghedin, Prorector TUIASI: „Anul acesta ca si, aproape in ceilalti ani am avut o admitere care arata faptul ca avem un nucleu de tineri absolventi de liceu, care se indreapta catre studiile de inginerie. Sunt acei tineri despre care spuneam odata ca nu se tem de matematica si fizica si, in ciuda convulsiilor cu care s-au produs in sistemul de invatamant, nu numai din Romania, ci, după cum stim a fost o schimbare majora la scara planetara, cu toate acestea am putut sa constatam un flux semnificativ de tineri catre facultatile noastre.”

Pentru admiterea din această toamnă se păstrează sistemul implementat în premieră în România de TUIASI inca din 2017, înscrierea la cele 11 facultăți se face cu un singur dosar și o singură taxă de admitere. Procesul de admitere va avea loc integral online, pe platforma dezvoltată de universitate, actele urmând a fi trimise la final, în original, de către studenți. Pentru cei care nu au acces la o conexiune stabilă de internet vor exista centre pentru înscriere la fața locului. Rezultatele preliminare la admiterea de toamnă pentru studiile de licență vor fi afișate pe data de 18 septembrie. Între 19 și 23 septembrie candidații trebuie să aducă actele în original și să își confirme locul, iar rezultatele finale se vor afișa pe 24 septembrie.