Tudorel Toader, destituit din Comisia de la Venetia?

Sharing is caring!

Lovitura pentru fostul ministrul al Justitiei, Tudorel Toader! Acesta isi poate pierde mandatul de membru al Comisiei de la Venetia. Guvernul Romaniei ia in calcul schimbarea lui Toader din calitatea de reprezentant al Romaniei, iar o decizie finala va fi luata pana la finalul lunii noiembrie.

De altfel, in luna decembrie, Comisia de la Venetia se reuneste pentru ultima data in acest an. Tudorel Toader se afla la al doilea mandat de membru. Pe aceasta functie a fost numit in anul 2014, de Guvernul Ponta, iar a doua oara, in mai 2018, de Guvernul Dancila.

Primul ministru Ludovic Orban ar putea trimite un memorandum de retragere a mandatului lui Tudorel Toader. Comisia de la Venetia este forul international care protejeaza democratia constitutională si a criticat, in multe ocazii, asaltul asupra Justitiei din Romania pe vremea mandatului de ministru al lui Tudorel Toader. Acesta nu a putut fi contactat telefonic pentru a oferi un punct de vedere.

Daniela Mitrofan, reprezentant Reset Iasi: “Comunicam cu Comisia de la Venetia inca din februarie, cand am adresat o prima scrisoare, pentru a intreba de modalitatea prin care un membru al acestei Comisii poate fi demis si ne-am referit exclusiv la domnul Tudorel Toader, pentru ca tocmai atunci se operau modificari la legile justitiei, comisia Iordache incerca sa le modifice. Iar Comisia ne-a raspuns foarte clar, dupa o perioada, ca doar Guvernul  statului respectiv, adica Romania, poate sa il demita. Noi nu am avut prea mari asteptari de la Guvernul Dancila, cel care i-a si prelungit mandatul lui Tudorel Toader, care expira undeva in 2022, asa ca, o data cu instalarea noului Guvern Orban este un prilej bun de a inainta si de a ii cere demisia“.

shares