Trump anunță începutul unui război mondial economic

Președintele Donald Trump a anunțat tarife de cel puțin 10% pentru toate bunurile care vin în Statele Unite, plus rate și mai mari pentru zeci de țări care au cele mai mari deficite comerciale cu Statele Unite.
Noua politică reprezintă o schimbare dramatică în politica economică și comercială globală. Acesta are ca scop restabilirea capacitatii de producție din SUA și a balanței comerciale. Dar amenință să escaladeze un război comercial mondial emergent și să crească prețurile pentru consumatorii americani într-un moment precar pentru economie.
Politica lui Trump va institui un tarif de bază de 10% pentru toate mărfurile din toate țările, cu excepția celor care respectă acordul de liber schimb USMCA dintre Mexic, Canada și Statele Unite (bunurile neconforme vor continua să fie percepute la o rată de 25%). Importatorii de mărfuri din alte țări vor începe să plătească tariful de bază de 10% chair de sâmbătă.
In aproximativ 60 de țări vor fi percepute tarife, la jumătate din tariful pe care îl vrea Statele Unite. Aceste tarife reciproce vor intra în vigoare pe 9 aprilie, potrivit unui oficial înalt de la Casa Albă.
Japonia, un aliat al unui tratat al SUA și partener comercial cheie, a descris tarifele președintelui Donald Trump drept „extrem de regretabile”, dar nu a anunțat nicio represalii sau contramăsuri imediate.
Ministrul Comerțului, Yoji Muto, a declarat reporterilor că taxele lui Trump „ar slăbi capacitatea companiilor japoneze de a investi în SUA, având un impact negativ și asupra economiei SUA”.
Premierul Noua Zeelandă Christopher Luxon a declarat că tarifele anunțate de SUA „nu sunt bune pentru economia globală”.
Noua Zeelandă face parte dintr-un grup de națiuni care se vor confrunta cu un tarif de bază de 10%. Piețele asiatice s-au prăbușit joi, în timp ce investitorii au reacționat la anunțul președintelui american Donald Trump privind tarifele globale mari , care includeau tarife mari pentru multe țări asiatice.
Între timp, aurul a atins un nou record cu puțin peste 3.160 de dolari uncia, potrivit Reuters, în timp ce investitorii s-au grăbit către metalul prețios, văzut în mod tradițional ca un pariu financiar mai sigur.