Trump a finalizat politica de tarifare pentru mărfurile din Canada, Mexic și China, declanșând probabil un război comercial

Președintele Donald Trump a luat măsuri sâmbătă pentru a impune noi tarife asupra Canadei, Mexicului și Chinei, care ar putea avea un impact major asupra economiei americane.
Tarifele suplimentare pentru bunurile canadiene și mexicane vor fi de 25%, doar la energia canadiană fiind impus un prag de 10%, a spus un oficial de la Casa Albă. Noul tarif pentru mărfurile chinezești va fi, de asemenea, de 10%, așa cum a spus Trump de ceva vreme.
Mișcarea pregătește scena pentru un posibil război comercial nord-american despre care economiștii spun că ar putea afecta creșterea economică pe continent și ar crește inflația. Noile taxe intră în vigoare marți, dar bunurile expediate înainte de sâmbătă nu vor fi supuse unei taxe mai mari, a spus Casa Albă.
Casa Albă a emis tarifele după ce nu a reușit să rezolve preocupările lui Trump față de cele trei țări cu privire la traficul de fentanil, migrația fără acte și deficitul comercial al SUA. Trump a confirmat vineri că tarifele vin, spunând reporterilor că nu crede că vor crește prețurile.
Trump a impus tarifele în conformitate cu Actul Internațional al Puterilor Economice de Urgență, o lege de aproape 50 de ani care îi dă președintelui o putere extinsă de a impune sancțiuni după declararea situației de urgență.
Niciun președinte nu a folosit anterior legea pentru a impune tarife, deși Trump a amenințat că o va folosi împotriva Mexicului în primul său mandat și, mai recent, împotriva Columbiei, care aa refuzat să accepte un transport de imigranți deportați de Statele Unite.
Economiștii avertizează că noile tarife ar putea afecta economia SUA, ar putea zgudui piața de valori și ar putea zădărnici dorința lui Trump ca Rezerva Federală să scadă în continuare ratele dobânzilor.
Combinația dintre un tarif de 25% pentru Mexic și Canada și un tarif de 10% pentru bunurile din China ar putea determina o scădere a producției economice din SUA cu 1,5% în 2025 și 2,1% în 2026, deoarece prețurile mai mari reduc cheltuielile consumatorilor și investițiile în afaceri, a spus Gregory Daco, economist șef la EY-Parthenon, o divizie a firmei de contabilitate Ernst & Young.
El a estimat, de asemenea, că inflația va crește cu 0,7 puncte procentuale în primul trimestru, comparativ cu ceea ce ar fi fără noile tarife ale lui Trump, și va crește în medie cu 0,4 puncte procentuale pe parcursul anului.
Reacția imediată a Congresului a fost împărțită de-a lungul liniilor de partid, republicanii lăudând mișcarea ca un semn al hotărârii lui Trump de a securiza granițele Americii și de a face presiuni asupra celor trei țări pentru a răspunde preocupărilor SUA cu privire la practicile comerciale neloiale.
„Tarifele la importurile din Canada, Mexic și China transmit un mesaj puternic că Statele Unite nu vor mai sta pe picioare, deoarece alte națiuni nu reușesc să oprească fluxul de droguri ilegale și de imigranți în țara noastră”, a spus Jason Smith, președintele Comisiei pentru căi și mijloace din Camera Reprezentantilor.
„Pe lângă aceste crize, vecinii noștri continuă să profite de muncitorii, producătorii și fermierii americani, inclusiv de refuzul Canadei de a permite accesul real la piața sa de lactate și de barierele nejustificate ale Mexicului în calea porumbului din SUA.”
Dar reprezentantul Richard Neal, principalul democrat din Comisie a criticat dur acțiunea lui Trump ca fiind inflaționistă și dăunătoare securității naționale, punând în pericol relațiile cu Canada și Mexic.
„Fiecare promisiune făcută de președinte în timpul campaniei despre reducerea costurilor, reducerea inflației și punerea pe primul loc a muncitorilor și a clasei de mijloc a fost o minciună”, a spus Neal. „Aceste tarife nesăbuite iau un baros acolo unde este necesar un bisturiu, iar poporul american va plăti prețul.”
Împreună, Canada, Mexic și China au reprezentat anul trecut importurile din SUA în valoare de aproximativ 1,3 trilioane de dolari, sau aproximativ 40% din cele 3,2 trilioane de dolari în mărfuri pe care companiile și consumatorii americani le-au achiziționat din întreaga lume.
Țările sunt, de asemenea, primele trei piețe pentru exporturile agricole din SUA, punând fermierii americani în prima linie a represaliilor așteptate.
Cu câteva ore înainte ca acțiunea SUA să devină definitivă, premierul celei mai mari provincii din Canada a avertizat că tarifele vor cauza dureri economice pe termen lung oamenilor care l-au ales pe Trump.