Trufele din județul Iași ajung în restaurantele din Europa

trufe-negre

Iașul este pe primele locuri pe țară la cantitățile de trufe exploatate din pădurile din județ. Activitatea este atent monitorizată de către Direcția Silvică Iași și se poate realiza doar de persoane care au autorizație de culegători. Anul acesta nu mai puțin de cinci tone de trufe au fost recoltate din județul Iași , ciuperci care vor ajunge în cele mai selecte restaurante din Europa.

Trufele cresc în pădure, sub straturi groase de frunze moarte, la o adâncime între 5 și 40 de centimetri și pot fi culese doar cu ajutor unor câini de rasă, special antrenați pentru a găsi acest tip de ciuperci. Anul acesta a fost unul bun pentru că au fost recoltate nu mai puțin de 5.000 de kilograme de trufe din pădurile din județul Iași.

Au fost adjudecate de două firme care au luat întreaga cantitate de trufe la un preț de 102 lei pe kilograme. Nu am primit reproșuri din partea firmelor care au adjudecat chiar dacă a fost un an cu secetă să nu fi găsit trufe. Fenomenul a luat amploare acum trei – patru ani și pot spune că la Iași am fost primii care am concesionat suprafețele și am dat voie pentru a se recolta și ușor, ușor am văzut că s-au extins și în celelalte zone din Moldova, a spus Gabriel Doncean, director Direcția Silvică Iași.

Conform datelor oficiale, un kilogram de trufe negre poate ajunge chiar și la 1.000 de euro. Prețurile diferă foarte mult în funcție de soiul din care fac parte.

Concesionarea se face în luna martie-aprilie, iar din luna mai dăm drumul la recoltare, perioada care se întinde până în toamnă, până la sfârșitul lui octombrie, începutul lui noiembrie, în funcție de temperaturile care sunt. În ultimii ani a fost pesta porcina și efectivele de mistreți s-au împuținat foarte mult, au ajutat foarte mult ca trufele să se dezvolte și să nu fie mâncate de mistreți, a mai spus Gabriel Doncean, director Direcția Silvică Iași.

Trufele sunt considerate alimente de lux și se folosesc în rețete din bucătăria internațională.