Trimis acasa din cauza Covidului, desi are cangrena la ambele picioare

WhatsApp Image 2022-01-07 at 15.48.56

Un iesean in varsta de 62 de ani care sufera de cangrena la ambele picioare, in urma unor degeraturi a fost trimis acasa de medici desi starea lui este una grava. Barbatul a fost plimbat intre mai multe spitale, dupa ce a fost depistat cu SARS CoV-2. Medicii le-ar fi adus la cunostinta rudelor ca o operatie chirurgicala ar fi riscanta avand in vedere complicatiile Covid si varsta pacientului.

Cazul a fost descoperit de preotul din Mosna care a mers prin sat cu Boboteaza. Acesta i-a informat imediat pe membrii familiei acestuia. Barbatul, care locuieste singur de cativa ani intr-o casa veche, fara bani si la mila oamenilor din sat a fost gasit in stare grava, cu picioarele invinetite de frig. Nepoata sa a fost cea care a sunat la ambulanta.

Roxana Lupu, nepoata barbatului: „Am chemat ambulanta marti dimineata pe data de 4. L-au luat, l-au dus la UPU, de acolo transferat la clinica pe chirurgie 1. Mi s-a spus ca este bagat pe antibiotic si sa vedem cat putem salva din picioarele pe care le are. Miercuri seara, la 8 jumatate am fost sunata de ambulanta, era deja urcat in ambulanta. Unde ducem pacientul? Am inteles ca a fost externat pentru ca are Covid”.

A ajuns in Spitalul de Boli Infectioase, unde a stat internat o zi si mai apoi trimis acasa fiind prezenta infectia cu COVID in organism.

Decizia de a plimba pacientul de la domiciliu prin spitale i-a revoltat pe membrii familei. Ultima data cand a fost dus acasa de ambulanta, nepoata nici nu a mai fost anuntata de medici.

Roxana Lupu, nepoata barbatului: „Cand l-a luat prima data ambulanta mi s-a scris numele si numarul de telefon, iar asistentul de pe ambulanta mi-a zis ca o sa fiu trecuta pe fisa contact. Chiar am rugat sa ramana numarul meu ca sa pot afla situatia lui. Rezidenta domnului doctor spune ca nu a gasit numarul meu. Eu stau si va intreb acum: ambulantierul cum a gasit? Eu am intrebat, doamna doctor, dar cazul lui nu se poate agrava? La care ea mi-a raspuns: nu pun pericol si nu se moare din asa ceva”.

Acum batranul este internat in Spitalul Sf. Spiridon din Iasi unde va sta pana cand se ia decizia indroducerii in sala de operatie.

Diana Cimpoesu – medic sef UPU SMURD: „Ne-am dat seama ca familia nu a inteles ca se poate temporiza interventia chirusgicala. L-am internat in aceeasi chirurgie, aceeasi echipa chirurgicala.Va ramane pana la finalizarea evaluarii pentru infectia cu Sars Cov-2 si pana la eliminarea riscului respirator si cardiovascular pe care o astfel de infectie le poate induce”.

Cel mai probabil barbatul va ramane fara degetele de la picioare, iar medicii se tem ca nu ii pot recupera nici antepiciorul.

Diana Cimpoesu- medic sef UPU SMURD: „Se va efectua amputatia de degete, posibil si de antepicior in clinica chirurgicala 2 de catre echipa. Asa cum a relatat nepoata, comunicarea a existat, cu medicul rezident, care este un doctor din cadrul echipei din chirurgie 2 care a explicat ca nu exista un element de acutizare si care sunt criteriile de temporizare”.

O analiza acestui caz se va face si la nivelul Spitalului Sfantul Spiridon din Iasi.