Trenuri noi pentru cateva rute din Moldova

tren-hyperion-romania2

Autoritatea de Reforma Feroviara intentioneaza sa achizitioneze 40 trenuri electrice destinate serviciilor feroviare de transport pasageri, pe rutele suburbane și regionale. Licitatia a fost lansata pe SEAP in data de 1 aprilie iar printre cerintele minime din Caietul de Sarcini se specifica serviciile de mentenanta, instruirea personalului in ceea ce priveste exploatarea trenurilor si asistenta tehnica in perioada de garantie. Autoritatea de Reforma Feroviara vrea ca in contractul de achizitii sa fie prevazute si doua clauze:

– posibilitatea suplimentării cantității cu încă 40 rame electrice;la care se vor asigura serviciile mentenanță si reparatii, conform cerințelor din caietul de sarcini, pe o durată de 15 ani.

– posibilitatea suplimentării perioadei de mentenanță cu încă 15 ani (mentenanță 15 ani + 15 ani), conform cerințelor din caietul de sarcini. Perioadă de mentenanță după suplimentare va fi de 30 ani pentru toate cele 80 unități de rame electrice.

Valoarea totală estimată este între 1,7 miliarde lei și 4,55 miliarde lei.

Trenurile vor avea o viteza maxima de 160 km/h si sa aiba minim 200 locuri pentru pasageri.

Doua dintre aceste trenuri vor deservi ruta Pascani – Iasi – Nicolina – Socola.

Daca va fi extins contractul de trenuri noi vor mai beneficia pasagerii rutelor Bacau – Roman, Galati – Braila – Lacul Sarat si Suceava – Pascani.