Trenul Dorohoi – Iași, oprit automat prin frânare de urgență

roti-tren

Precizare Regio Călători Brașov, zona Iași:

Trenul 16516 Dorohoi Iași, aparținând Regio Călători Brașov,
Zona Iași, deservit de mecanic de locomotivă și automotor în conducere simplificată (fără mecanic ajutor), s-a oprit automat in linie curentă, intre stațiile Vorniceni și Mândrești, prin frânare de urgență ca urmare a intrării în acțiune a instalației automate de siguranță WACMA, urmare a pierderii capacității de conducere a mecanicului de locomotivă din motive medicale. După oprirea trenului, la postul de conducere activ s-a prezentat șeful de tren care a constatat că mecanicul și-a pierdut capacitatea de conducere, nu răspundea la întrebările acestuia, prezenta o stare generală alterată, fapt pentru care șeful de tren a luat măsuri de asigurare a trenului contra pornirii din loc prin manipularea instalațiilor specifice pentru care este autorizat și a avizat serviciul de urgență 112. Mecanicul a fost preluat de o ambulanță și îndrumat la U.P.U. Botoșani, trenul si a continuat mersul cu alt mecanic îndrumat din st Dorohoi.

Facem precizarea că toate automotoarele utilizate de operatorul feroviar Regio Călători Brașov (la fel ca toate locomotivele CFR ) au în
dotare instalații de siguranță automate care produc frânarea de urgență a trenului în cazul pierderii capacitații de conducere a mecanicului de locomotivă și automotor, acestea intrând în acțiune după 5 secunde din momentul în care instalația nu este acționată continuu de mecanic.

știre inițială

Trenul Dorohoi – Iași a fost oprit la timp de către mecanicul care a suferit un accident vascular chiar după ce a părăsit Mateieni. Acesta a simțit mai întâi o puternică durere de cap, apoi nu și-a mai simțit partea dreaptă a corpului, dar a reușit să rămână calm și să oprească trenul, înainte de a se întâmpla o eventuală tragedie.

Bărbatul a apelat serviciul 112 şi a discutat cu medicul coordonator de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) descriind exact ceea ce a păţit, astfel că medicul a reuşit să decidă imediat care era cea mai bună conduită de transport. Astfel, în scurt timp, o ambulanţă de la Săveni a ajuns în halta în care era oprit trenul.

„Un echipaj apropiat de locul solicitării a preluat pacientul care prezenta semnele unui accident vascular cerebral. Pacientul a fost stabilizat şi ulterior transportat la Urgenţe pentru a putea beneficia de tratamentul de specialitate. În astfel de situaţii timpul este esenţial, pentru ca pacientul să ajungă în grija medicului specialist”, a declarat medicul Nicuşor Curteanu, purtătorul de cuvânt al SJA Botoşani.