Trei roboti medicali la Spitalul de Recuperare din Iași

spitalul_clinic_de_recuperare

La Spitalul de Recuperare din Iasi au ajuns mai multe echipamente medicale in valoare de peste 4,2 milioane de lei. Este vorba despre trei roboti medicali achizitionati in acest an de Primaria Municipiului Iasi cu sprijinul Ministerului Sanatatii.

La Spitalul de Recuperare a fost implementat un proiect pe robotică medicală. Este vorba despre un aparat exoschelet pentru membrele superioare, un sistem robotizat pentru recuperarea membrului superior şi un sistem robotizat pentru susținerea pacienților în mers și redobândirea echilibrului, destinat pentru evaluarea şi reabilitarea mersului pacienţilor şi evaluarea on-line a parametrilor mişcării.

Carmen Cumpat – manager Spitalul de Recuperare Iasi:Ne doream foarte mult extinderea centrului de robotică al spitalului pe care l-am înfiinţat acum câţiva ani. Va mai fi implementat un proiect pe robotică medicală, aşa cum ştiţi ROBO-MUVU, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi şi Universitatea şi Institutul de Neurochirurgie din Chişinău. La anul vor începe şi lucrările şi, acolo vor fi alţi roboţi de recuperare. Scopul acestei dotări a spitalului a fost, de fapt, reducerea timpului de acces la serviciile medicale oferite de spital. Aşa cum ştiţi, înainte de pandemie erau liste de aşteptare la cei doi roboţi, de câteva luni. Noi, cu aceste dotări ne dorim să reducem acest timp de acces şi totodată să integrăm cât mai rapid pacientul în societate”.

Mihai Chirica a menţionat că aceste tipuri de roboți medicali destinați recuperării pacienților se găsesc în prezent doar în București și Iași.

Mihai Chirica, primar Iași: „Ceea ce ne bucură foarte mult este că reuşim să ţinem pasul cu înalta tehnologie, reuşim să devenim mai eficienţi în tratarea pacienţilor care ajung în spitalele noastre şi vrem să tragem un semnal de alarmă că nu există doar Covid, există şi alte afecţiuni medicale care necesită atenţia noastră, că trebuie să ne întoarcem privirea către viaţa normală şi nu trebuie să uităm de obligaţiile pe care le avem în perioada de normalitate pe care sperăm să o atingem cât mai repede”.

Aflat într-o vizită in Iasi, ambasadorul Coreei de Sud în România a fost si el prezent la evenimentul de la Spitalul de Recuperare. Acesta a participat la o serie de evenimente menite să creeze noi oportunități de colaborare între Municipiul Iași și Coreea de Sud.