Trei produse noi, certificate ca fiind traditionale in Iasi

produse traditionale

Produsele traditionale din carne sunt la mare cautare in Iasi. Trei tipuri de preparate din carne au fost certificate astazi. Este al doilea producator din judetul Iasi care primeste acest titlu si primul din comuna Tiganasi. Pastrama taraneasca, costita afumata si carnatii „gustul bunicii” sunt produsele noi care vor ajunge in perioada urmatoare pe mesele iesenilor.

Marius Dorobantu este producatorul local din comuna Tiganasi care a solicitat cerificarea cu titlul de produse traditionale a celor trei preparate din carne. Demersurile pentru obtinerea titlului au inceput de ceva timp fiind necesare si o serie de documente justificatoare.

Marius Dorobantu – producator local: „Sunt produse care, zic eu, se deosebesc de alte produse prin faptul ca sunt produse naturale, sunt produse facute cu suflet, pe care le fac de cand eram mic impreuna cu bunica.”

Afacerea familiei Dorobantu a inceput in urma cu 7 luni, cand Marius, capul familiei a decis sa-si schimbe domeniul de activitate. De la automatizare a trecut la bucatarie.

Marius Dorobantu – producator local: „Noi suntem la inceput, am inceput undeva prin ianuarie . Ca orice inceput, este greu, dar pe viitor speram sa obtinem si pentru alte produse.”

Produsele care au intrat de azi pe lista celor traditional-naturale vor merge spre comercializare pe rafturile magazinului pe care intentioneaza sa-l deschida.

Sincron Marius Dorobantu – producator local: „Avem un magazin la poarta unitatii. Atata timp cat un client vine special de la Botosani ca sa ia produsul, eu zic ca suntem pe drumul cel bun.”

Obtinerea unui astfel de certificat necesita o documentatie clara, ce nu poate fi dobandita de oricine.

Sincron Vasile Hoha- director Directia Agricola Iasi: „Domnul Dorobantu, in momentul cand venea cu documente gasea noi dovezi ale acestor preparate din zona. Pe alta parte, tot timpul au fost schimbari in reteta pana s-a ajuns la reteta de astazi.”

Cei care doresc sa demareze demersurile pentru atestarea produselor  traditionale trebuie sa intocmeasca un caiet de sarcini. Inainte ca producatorul sa primeasca certificatul, specialistii de la camera agricola fac analize fizico-chimice si pe baza acestor rezultate avizeaza.