Trei pacienți cu gonartroză severă au fost operați cu succes de medicii de la Spitalul Militar “Dr. Iacob Czihac” Iași într-o singură zi

1C4B1035-5FA3-46F9-BBD1-A1AD7895A523

Echipa de medici ortopezi a Spitalului Clinic Militar de Urgență “dr. Iacob Czihac” Iași, formată din Dr. Răzvan TUDOR și Dr. Bogdan BĂRBIERU, în colaborare cu o echipă de medici de la Spitalul Clinic de Recuperare Iași, condusă de domnul Prof. Univ. Dr. Paul Dan SÎRBU, au realizat cu succes, într-o singură zi, 3 intervenții chirurgicale de artroplastie de genunchi, la 3 pacienți cu gonartroze severe, din care două intervenții cu proteze cu transe personalizate. Tehnicile moderne de endoprotezare au permis realizarea unor șabloane conformate particularităților anatomice ale fiecărui pacient.

Pentru a putea implementa această tehnică inovatoare a fost necesară efectuarea unor investigații imagistice de înaltă perfomanță, realizate în condiții speciale. Echipa Laboratorului de Radiologie a spitalului, condusă de Dr. Iuliana EVA, care dispune de tehnologia necesară efectuării măsurătorilor specifice realizării șablonului individualizat – examenul RMN al genunchiului cu secvențe speciale de scanare și radiografia membrului inferior tip ortopangonogramă în sprijin, a contribuit la realizarea planningului preoperator.

Intervențiile chirurgicale s-au realizat prin colaborare multidisciplinară, cu suportul esențial al echipei de Anestezie și Terapie Intensivă, condusă de doamna doctor Carmen VAIDA și al personalului Blocului Operator, Secției de Chirurgie Generală și Compartimentului Ortopedie și Traumatologie.

Pacienții au beneficiat de proteze decontate de CASAOPSNAJ, prin Programul Național de Endoprotezare, contractat de Spitalul Clinic Militar de Urgență “dr. Iacob Czihac” Iași, începand cu data de 01.01.2022. Acest fapt a condus la creșterea posibilității de tratament modern al pacienților cu diformități articulare complexe, categorie importantă de pacienți, ce se adresează spitalului nostru.