Trei cladiri din Codrescu vor fi demolate pentru construirea Centrului National de Terapie cu Protoni

In urmatoarea sedinta a Consiliului Judetean va fi aprobata demolarea a trei constructii aflate pe fosta strada Codrescu numarul 6, in vederea construirii Centrului National de Terapie cu Protoni.

Aceste constructii au fost date in administrarea Institutului National de Oncologie, in urma unei hotarari a Consiliului Judetean la sfarsitul lunii ianuarie 2021. Cele trei constructii au o suprafata totala de 1073 mp.

Noul centru va fi construit prin accesarea fondurilor nerambursabile prin Programul Operational de Sanatate. Potrivit IRO, Centrul National de Terapie cu Protoni va avea o valoare de 70 milioane de euro, reprezentand constructia si dotarile.

Potrivit estimarilor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in Romania, cancerul reprezinta a doua cauza de deces dupa bolile cardiovasculare. Specialistii spun ca, in comparatie cu radiatia electromagnetica, iradierea produsa de protoni se produce aproape exclusiv la o adancime precisa. Drept urmare, iradierea este maxima in tumora.

Este un proiect in valoare de 70 de milioane de euro. In Europa, cred ca sunt vreo 12 centre de protonoterapie. Tratamentul prin radioterapie cu proton este un tratament tintit, specializat pe pacientii oncologici. Nu este foarte ieftin este intre 18 si 20 de mii de euro, contravaloarea unui tratament. Prin acest proiect se propune si sustinerea unui numar de pacienti in mod gratuit. Pe parcursul implementarii proiectului se va analiza posibilitatea sustinerii financiare prin asigurari de sanatate”, spunea Mirela Grosu, managerul IRO Iasi.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!