Trei bărbați condamnați la peste 20 de ani de închisoare pentru spirtul falsificat care a cauzat 17 decese în Iași / Un iordanian și doi irakieni au fost trimişi în judecată în octombrie 2020 pentru omor calificat

Tribunalul Iași s-a pronunţat în primă instanţă cu privire la acuzaţiile aduse a trei cetățeni arabi, că ar fi pricinuit moartea a 17 oameni, după ce au băut din spirtul contrafăcut. Cea mai uşoară pedeapsă stabilită de judecători a fost de peste 20 de ani de închisoare, anunță Ziarul de Iași.Iordanianul Fuad Ahmed şi doi irakieni, Zuhair Abdel Nabi Ali Dawoud şi fiul acestuia, Abdul Satar Dawoud, au fost trimişi în judecată în octombrie 2020 pentru omor calificat, înşelăciune, falsificarea de alimente, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Cei trei au fost acuzaţi că, profitând de starea de urgenţă şi de lipsa spirtului de pe piaţă, au preparat şi vândut în martie-aprilie 2020 un amestec de alcool metilic, apă şi vopsea de ouă pe care l-au vândut en-gros ca alcool sanitar. Alcoolul metilic este deosebit de toxic, letal chiar în cantităţi reduse. Inculpaţii au vândut în total aproximativ 5.300 de sticle de „spirt”, la 7 lei bucata.

Spirtul medicinal este folosit în mod curent, mai ales în mediul rural, ca băutură alcoolică, ceea ce a provocat un val de decese. În proces s-au constituit ca părţi civile 66 de ieşeni, supravieţuitori, rude ale victimelor, dar şi proprietarul magazinului din Stolniceni-Prăjescu care pusese spirtul în vânzare.

Apărarea a insistat că fapta celor trei putea fi considerată cel mult ucidere din culpă. Ei nu intenţionaseră să ucidă pe nimeni şi nu acţionaseră direct asupra victimelor, pentru a se putea vorbi de omor calificat. Pur şi simplu folosiseră un produs mult mai ieftin decât alcoolul etilic, pentru a obţine un profit mai mare. În plus, fiind musulmani, cei trei nu erau familiarizaţi cu alcoolul şi cu efectele acestuia.

În sentinţa pronunţată de magistraţii Tribunalului, cea mai severă pedeapsă a fost aplicată lui Abdul Satar Dawoud. Acesta a fost găsit vinovat de falsificare de alimente, înşelăciune în formă continuată şi omor calificat la un total de 22 de ani şi 9 luni de închisoare.

Aceleaşi fapte au fost reţinute şi în sarcina lui Zuhair Abdel Nabi Ali Dawoud, condamnat la 22 de ani şi 6 luni de detenţie, cu aceeaşi interdicţie de a administra societăţi comerciale.

O pedeapsă ceva mai uşoară, de 20 de ani şi 6 luni de închisoare va fi executată de Fuad Ahmed. Din pedepse vor fi scăzuţi cei trei ani de când inculpaţii se află după gratii, în stare de arest.

Despăgubirile totale acordate de judecători familiei victimelor se ridică la 1,12 milioane lei. Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi contestată cu apel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *