Traumele post-covid, prezente în rândul ieșenilor

Mii de bolnavi infectați cu Covid-19 în ultimii doi ani suferă încă de pe urma bolii, deși, oficial, au fost declarați vindecați. La unii, problemele medicale persistă după mai bine de un an de când virusul nu a mai fost descoperit în corp. O parte din cei infectați vor suferi pe viață, spun specialiștii. În această perioadă, la Spitalul de Recuperare din Iași se prezintă zilnic, pacienți care se confrunta cu traume post-covid.

Organizația Mondială a Sănătății a identificat până în prezent peste 200 de simptome asociate stării post-Covid care au fost raportate de pacienți. Primele trei cele mai comune includ dificultăți de respirație, disfuncție cognitivă, pe care oamenii o numesc ceață cerebrală, precum și oboseală. Alte simptome pe care le pot experimenta pacienții sau oamenii includ durerea în piept, problemele de vorbire, dureri musculare, febră, pierderea mirosului, pierderea gustului pentru perioade îndelungate.

Doru Baltag – neurolog Spitalul Clinic de Recuperare Iași

„Cea mai mare solicitare este pentru recuperarea respiratorie, pentru că, în primele valuri, afectarea respiratorie era pe primul plan și ieșind din perioada de boală acută, pacienții au rămas cu insuficiență respiratorie, cu afectare pulmonară în proporție de 50-60%. Am găsit pacienți cu afectare pulmonară de 80%. Sigur că avem mijloacele imagistice de a aprecia acest grad de afectare pulmonară și în același timp mijloacele terapeutice de recuperare. Pe locul 2 as pune simptomatologia cardio-vasculară. A fost o perioadă în care defectele coagulare necunoscute de pacienți au ieșit la iveală, în urma infecției covid. Pe locul trei aș pune patologia ostrio-particulară și cea tendinoasă. Pe locul patru, patologia neurologică cu astenie, dureri musculare, pierderea gustului, pierderea mirosului.

Din păcate, traumele în urma infecției cu virusul sunt grave, astfel că unii pacienți sunt nevoiți să se întoarcă după prima spitalizare, deoarece tratamentul nu a avut efect.

Doru Baltag – neurolog Spitalul Clinic de Recuperare Iași

„Pentru fiacre secție există o durată de spitalizare, care este variabilă de la 7 zile la 14 zile. Pacientul urmează un anumit protocol de tratament, uneori lucrurile se ameliorează spectaculos la o singură internare, alteori este nevoie să revină. Cu programare, revenirile sunt în decurs de 3-4 luni.

Deși nu au suferit de o formă gravă a bolii, persoanele care au fost diagnosticate cu virusul au avut urmări mai dure și de lungă durată, față de perioada în care au fost infectați.

Diana Țuțuianu – pacient

„Am scăpat foarte greu de tuse. O lungă perioadă de timp după ce am avut Covid și m-am vindecat, nu am putut să scap de tusea respectivă. Cred că în jur de trei luni tușeam în fiecare zi. Am niște prieteni de familie care au avut covid și în momentul de față, unul dintre ei nu are gust și miros. Adică au trecut 6 luni și nu i-a revenit gustul și mirosul în totalitate.”

De asemenea, pe lângă traumele fizice, un studiu realizat de o Universitate din Anglia a descoperit faptul că una din trei persoane au fost diagnosticate și cu probleme psihiatrice sau neurologice, la şase luni după ce fuseseră confirmate pozitiv la testul de coronavirus.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!