Tratatul anti pandemie, despre care nu se vorbeste in Romania, ar putea fi ratificat cu OMS la sfarsitul lunii

Un eveniment care ne-ar putea afecta vietile este tratat superficial in Romania sau chiar este evitat. Nu exista dezbateri in spatiul public si nici consultari cu societatea civila si organizatiile de profil.

La sfârșitul acestei luni, miniștrii sănătății la nivel mondial vor decide la Geneva dacă vor aproba sau nu noul tratat propus de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) privind pandemiile. Acest tratat provine, de fapt, dintr-o inițiativă britanică a premierului de atunci, Boris Johnson, în martie 2021. Într-un articol comun cu alți lideri, el a susținut că lumea avea nevoie de o abordare mai coordonată pentru gestionarea pandemiilor în viitor.

In cadrul acestui tratat exista masuri clare pe care fiecare stat trebuie sa le adopte in cazul izbucniri unei noi pandemii.  

Poate cel mai important, proiectul actual precizează clar că OMS nu are autoritatea de a modifica legile naționale sau de a “interzice sau accepta călători, de a impune mandate de vaccinare sau măsuri terapeutice sau de diagnosticare, sau de a pune în aplicare măsuri de izolare”.

Scopul real al tratatului este crearea unui nou sistem de gestionare a pandemiilor sub autoritatea OMS și obligatoriu în temeiul dreptului internațional.

Directorul general al OMS, Dr. Tedros, poate declara existența unei pandemii. Statele membre își asumă obligația de a coopera cu OMS “în cea mai mare măsură posibilă”, de a face schimb de informații și de “produse de sănătate legate de pandemie”, de a stabili o rețea de aprovizionare și, bineînțeles, de a finanța.

In general, tratatele nu pot modifica legislația internă decât dacă Parlamentul este de acord în mod expres. Parlamentul poate refuza să pună în aplicare o obligație juridică internațională, iar guvernul poate acționa contrar dreptului internațional.

Suveranitatea Romaniei nu este afectată în mod oficial, dar isi asumă o obligație de drept internațional de a lucra cu sistemul OMS. Când va veni următoarea pandemie,  guvernamentii, parlamentarii și analistii vor spune “trebuie să faceți ceea ce spune OMS, altfel încălcați dreptul internațional”.

Un guvern robust poate ignora acest lucru, dar numai dacă nu îl deranjează să fie numit “stat necinstit” cum s-a intamplat cu Suedia, în timpul pandemiei. Putem fi cu adevărat încrezători că miniștrii noștri, indiferent de partid, ar fi la fel de duri ca ei?

Acest lucru ar conta mai puțin dacă am putea avea încredere în neutralitatea și competența OMS. De fapt, nu putem avea încredere în așa ceva: are un istoric de incompetență, de luare de decizii proaste și de comportament politizat. Ca OMS sa primeasca un cec în alb este foarte riscant pentru orice stat.

Nicio modificare previzibilă nu va schimba faptul că Romania isi asumă o obligație de drept internațional pe termen nelimitat de a colabora cu OMS. Dacă semnează, guvernul trebuie să explice Parlamentului cum intenționează să gestioneze acest lucru.

In spatiul public a aparut o petitie online, semnata de aproape 5000 de persoane prin care se cere respingerea tratatului cu OMS si retragerea Romaniei din cadrul organizatiei despre care exista suspiciunea rezonabila ca este condusa din umbra de Bill Gates, fonduri private din SUA si Gavi, alianta globala pentru vaccinare si imunizare.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a devenit un organism international care impune despotic politici de sanatate si mai ales de vaccinare in tarile asociate OMS. Atitudinea OMS ameninta suveranitatea nationala. Din luna martie 2022 au inceput negocierile pentru tratatul pandemic care se va concretiza in 2024. Datorita reticentei statelor membre de a semna tratatul pandemic, OMS a initiat alta strategie: ELABORAREA UNOR AMENDAMENTE LA REGLEMENTARILE INTERNATIONALE DE SANATATE ( AN 2005) prin care recomandarile OMS capata puteri legislative, guvernele trebuind sa se supuna, pierzand suveranitatea in problema sanatatii… OMS are drept consilieri stiintifici membri din grupul intitulat European Scientific working group in influenza (ESWI). Acest grup de lucru este finantat de reprezentanti puternici din industria farma denotand un conflict de interese grav asupra caruia OMS nu s-a pronuntat in nici un mod. ESWI a elaborat planul de pregatire si interventie in caz de pandemie… OMS are contracte cu 50 de companii digitale si platforme media sociale precum Facebook, Twitter, Tik-Tok, Google, You Tube etc. pentru a se asigura ca mesajele referitoare la sanatate provin de la surse oficiale permitandu-i sa cenzureze informatiile incomode…  In concluzieOMS nu mai este un organism de incredere, in Romania inca mai exista o medicina de calitate si medici dedicati pacientilor. A face parte din acest organism international constituie un pericol grav pentru sanatatea cetatenilor”, se mentioneaza in petitie.

Așadar, tarile ar trebui sa fie precaute. In locul deciziilor pripite ar trebui organizate dezbateri publice mai ales ca vietile ne vor fi afectate in mod direct.

„Acest tratat a fost grăbit. Orice text va fi alcătuit la întâmplare și nu va fi gândit în mod corespunzător. Nimic nu ne obligă să îl semnăm și nu se va întâmpla nimic dacă nu o facem. Luați o pauză de gândire, pledați pentru o amânare mai mare, gândiți-vă bine. Și nu semnați până nu este corect”, ii sfatuieste pe britanici jurnalistul David Frost, intr-un editorial din The Telegraph.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *