Tratamentul cu parafină, metoda vindecătoare a bolilor reumatice

Sharing is caring!

Afectiunile reumatismale, tratate cu ajutorul parafinei! De aproape 50 de ani, un singur spital din tara noastra face impachetari cu parafina, iar de beneficiile terapeutice se bucura pacientii diagnosticati cu poliratrita, spondilita sau scolioza. Unii pacienti au scapat si de operatii la coloana vertebrala. La spitalul de Recuperare din Iasi vin sa se trateze bolnavi din toata Moldova, dar si din tara.

De 17 ani, Iacob face impachetari cu parafina, la spitalul de Recuperare din Iasi, iar rezultatele se vad deja. Desi are multiple probleme de sanatate, barbatul reuseste sa isi miste picioarele si nu a devenit dependent de scaunul cu rotile, desi coloana vertebrala ii este prinsa de bazin cu suruburi. Pacientul face tratament cu parafina de doua ori pe an.

Iacob Chelariu, pacient: “Urma sa raman la un scaun cu rotile. M-am nascut cu o scolioza, au inceput oasele sa se macine, sunt operat cu sechele, coloana mea de bazin e prinsa cu suruburi. 13 ani si ceva am lucrat la o firma din domeniul agriculturii, iar de anul acesta m-am pensionat. Ca am si un singur rinichi si boala Parkinson, am adunat mai multe, dar tratamentul de aici este foarte bun. Pentru cateva luni bune ma pune pe picioare, pot sa ma descurc. Am evoluat, v-am spus, de la zero, in 2003 am invatat sa merg si acum sunt foarte bine”.

Zilnic, de impachetarile cu parafina beneficiaza zeci de pacienti diagnisticati cu probleme locomotorii.

“Mi-e foarte, foarte bine. Acum 7 ani am fost operat de coloana, de hernie de disc, la coloana si mi s-a recomandat o recuperare anuala, pe care trebuie sa o urmez. Am avut probleme neurmand-o, am venit in faza a doua pentru operatie si si va spun ca aceste impachetari cu parafina m-au scapat pentru o a doua operatie. Si de atunci vin anual si fac tratamentul. Si ma simt foarte bine in urma lor. Pentru mine a facut minuni”, sustine alt pacient.

Sedintele de terapie cu ceara dureaza intre 20 si 40 de minute, in functie de recomandarea medicului.

“Parafina cedeaza temperaturii corpului, producand vasodilatatie de contractie musuclara. Ea are o greutate, dar nu e atat cat sa deranjeze. E cat sa produca o presiune necesara. Calmeaza durerea pe loc, amelioreaza si relaxeaza zona, recapata mobilitatea”, spune o asistenta.

La spitalul de Recuperare din Iasi, tratamente cu parafina de fac de 48 de ani. Este singurul spital de stat din tara unde se fac astfel de impachetari terapeutice.

Doru Baltag, reumatolog Spitalul de Recuperare Iasi: “Tratamentul cu parafina este ca o ruda mai indepartata a hidroterapiei, complementara cu hidroterapia. Inseamna aplicare de plagi de parafina la temperaturi de 40 50 de grade. De asemenea, e buna pentru patologii osteoarticulare. Tratam suferintele coloanei cervicale, coloanei dorsale si lombare, dar s articulatiile mari, non artroza, coxartroza. Pacientul sta cu placa de parafina in jur de 20 de minute, cu un efect antiinflamator. E important sa vina atunci cand ii doare. Daca vin intr-o perioada buna, nu exista un efect protectiv pentru etapa urmatoare. Pacientul vine cand il doare”.

Anual, peste 2.000 de pacienti beneficiaza de tratamente cu parafina, iar in 90 la suta din cazuri, beneficiile se vad dupa cateva sedinte.

shares