Tratamente revoluționare la Spitalul de Neurochirurgie

Spitalul-de-Neurochirurgie

In cativa ani, la Iasi se vor putea trata tumorile din corp cu Cyber knife. Anuntul a fost facut de conducerea Spitalului de Neurochirurgie din Iasi care a depus un proiect pentru achizitionarea aparaturei de ultima generatie. Astfel, pacientii cu cancer vor putea avea o noua sansa la viata.

Folosind radiologia stereotactica, medicii pot tinti tumorile cu o precizie foarte mare. Astfel, ei pot oferi o doză ridicată de radiații tumorii și, în același timp,  o doză mult mai mică țesuturilor normale. Deocamdată, la Iași există un Laborator Gamma Knife, folosit doar pentru tumorile mai mici de 15 centimentri, localizate pe creier.

Mai exista un alt tip de radioterapie stereotactica, robotizata, numit Cyber knife, un accelerator liniar care permite iradierea oricarei leziuni din tot corpul, cu o precizie maximală. Avem un proiect acum  pe care vrem sa il implementam in urmatorii trei ani de zile in care exista si un asemenea dispozitiv care va fi implementat in Spitalul de Neurochirurgie”, a spus Lucian Eva, director Spitalul de Neurochirurgie Iași.

Urmatorul pas in ceea ce priveste radiologia stereotactica este achizitionarea robotului Cyber knife.

Vorbim de maturitatea profesională,  de medicina integrata, astfel incat bolnavul ajunge in spital, si este tratat maximal. Adica mai mult de atat nu se poate. Oriunde in lumea asta, acesta este circuitul. La SPitalul de Neurochirurgie este o problema astazi, pe partea mediacla vis a vis de tumorile vertebrale, care în toată lumea sunt iradiate. Nimeni nu mai opereaza metastaze ci le iradiezi, tintit cu acest Cyber knife. Un alt proiect pe care Romania ar trebui sa il aiba si nu il are, Institutul Oncologic in colaborare cu Institutul de Medicina Nucleara sa faca un Cyber knife, o cu totul altfel de terapie. Ar merita si Romania sa aiba acest tip revolutionar”, a spus Lucian Eva, director Spitalul de Neurochirurgie Iași.

Toate tratamentele sunt gratuite pentru pacientii din Romania si din alte state membre ale Uniunii Europene.