Transportul public din mediul rural, afectat de scumpiri

Screenshot_20220531-174953_Chrome

Pe fondul creșterii prețului la combustibil, a pieselor de schimb și a asigurărilor, o companie de transport care opera în comunele Aroneanu și Holboca a transmis ca va înceta activitatea. Pentru ca locuitorii din aceste zone sa nu fie afectati de schimbari, Consiliul Judeţean Iasi a luat o serie de masuri pentru asigurarea continuitatii transportului public.

Creșterile de prețuri la motorină din ultimele luni i-a afectat pe transportatorii care operează în județul Iași motiv pentru care o parte dintre ei au decis să își restrângă activitatea. O astfel de situație a fost întâmpinată în comunele Aroneanu și Holboca, unde operatorul de transport a anunțat printr-o adresă că începând cu data de 1 iulie își va înceta activitatea pe mai multe rute. Astfel, Consiliul Județean Iași fiind singura autoritate competentă pentru asigurarea, reglementarea și  coordonarea serviciilor de transport de persoane a reorganizat anumite trasee. Astfel, rutele Iași-Dancu-Rusenii Vechi, Dancu-Rusenii Vechi, Dancu-Holboca, Iași-Dorobanț, Iași-Aroneanu și Iași – Rediu Aldei vor fi eliminate din Programul de transport public județean de persoane până la sfârșitul anului. Autoritățile au anunțat că traseele vor fi preluate de către alți operatori.

Acolo unde operatorul de transport care opera a renunțat la traseu spunându-ne că vrea să închidă firma pentru că montajul economic nu mai este sustenabil și a trebuit să găsim o soluție în cadrul actualului proiect de transport județean”, a spus Marius Dangă, vicepreședinte CJ Iași.

Consilierii județeni au votat și modificarea unui capăt al traseului Iaşi – Victoria – Luceni și introducerea unei staţii de îmbarcare/debarcare a călătorilor în localitatea Rusenii Vechi între staţiile Iaşi – Mânzăteşti – Golăieşti.

Începând cu programul viitor, parte dintre ele sunt integrate în zona metropolitană fie face parte din licitațiile pe care le pregătim în cadrul programului de transport care va începe de la începutul anului viitor și este în dezbatere publică. Am discutat și astăzi în plenul Consiliului Județean, urmează să facem întâlniri cu operatorii, cu primarii și consilierii județeni astfel încât toate aspectele ca pot părea neclare să fie clare și să putem să aducem îmbunătățiri”, a mai spus Marius Danga.

Începând cu anul 2023, Iașul va avea un nou program de transport public județean, pe grupe de trasee.