Transportul județean va fi schimbat complet din 2023

microbuz

Noile rute prevăzute în Regulamentul de funcționare a transportului public județean Iași a stârnit nemulțumiri atât în rândul cetățenilor, cât și a autorităților. Multe din cursele care funcționau de zeci de ani vor fi scoase din 2023, la fel și stațiile din orașe și comune. Călătorii din județul Iași, începând cu data de 1 ianuarie 2023 nu vor mai fi îmbarcați din autogări, ci din stații, aflate pe… trotuare.

De asemenea, conform noului regulament traseele consacrate de 22 de ani, Iași-Pașcani, Iași-Hârlău, Iași- Podoleni, Iași-Cozmești, Iași-Plugari, nu vor mai exista de la începutul anului viitor. Asociația Transportatorilor de Persoane din județul Iași au făcut nenumărate adrese către CJ Iași.

De-a lungul timpului, în momentul elaborării regulamentului de transport ar fi trebuit să fie mai multe discuții cu noi, lucruri care nu s-a întâmplat. Am primit răspunsuri când finalizăm, atunci veți afla, atunci discutăm. Și s-a ajuns în situația în care lucrurile sunt făcute din birou. În alte județe s-a făcut acest studiu care a stabilit fluxul de călători, graficele pe anumite ore. La Iași, nu. Au transmis că au primit informații de la UAT-urile din județ”, a declarat Cristinel Apostol, președinte ATP Iași.

Cele mai mari nemulțumiri a stârnit cursa de la Iași la Pașcani. Conform reprezentanților ATP, călătorii vor pleca de pe trotuarul din Rond Canta și vor cobora în  Târgu Frumos, pe trotuarul de lângă o stație Peco, aceștia având dispoziție doar 10 minute să se îmbarce într-o altă mașină, plătind un alt bilet pentru a ajunge la Pașcani.

Un părinte, un student, un medic un profesor, judecători sau procurori că sunt care fac naveta de la Iași la Pașcani trebuie să facă o oprire la Târgu Frumos. Ce înseamnă asta? O înjumătățire a traseului. Aceste curse județene sau grupe de trasee cum vrea domnul președinte să le numească de la 1 ianuarie 2023, care este eficiența lor? Pentru că omul are nevoie de confort, rapiditate și de siguranță”, a explicat Mircea Manolache, consilier județean PSD.

Pe de altă parte, reprezentanții Consiliului Județean Iași spun că noul regulament a fost elaborat conform unor grupe de trasee, pe baza consultărilor publice cu primarii din județ și cu operatorii de transport.

De la discuție la discuție am adus îmbunătățiri și am acceptat 90% din solicitările care ne-au fost adresate fie de primari sau de operatorii de transport. Dorința noastră este ca această licitație să fie una de succes și s reușim să atribuim toate grupele de trasee astfel încât cetățenii să aibă soluții de conectivitate cu principalele centre economico-sociale ale județului, a spus Marius Dangă, vicepreședinte CJ Iași.

Regulamentul ar intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2023 și va fi funcțional pentru o perioadă de șase ani.

În urma discuțiilor cu Consiliul Județean, Asociația Transportatorilor de Persoane a transmis două puncte de vedere: