Transportatorii si fermierii tin piept autoritatilor din Bucuresti

Transportatorii si fermierii din Moldova au plecat cu gandul de a produce o schimbare insa s-au lovit de autoritatile care le-au blocat accesul in capitala, cu litera legii. Nemultumiti de cresterile taxelor la RCA si la intreaga activitate de transport, camioane si utilaje agricole au pornit din Botosani, Iasi, Galati si Bacau spre Bucuresti pentru a ajunge in fata institutiilor. Actiunea a fost blocata de oamenii legii care le-au solicitat documentele pentru protest. Desi au batut sute de kilometri, oamenii spun ca nu au de gand sa se dea batuti.

Dupa trei zile de la inceperea protestului, transportatorii si fermierii au ramas blocati pe Centura Capitalei pe motiv ca actiunea lor nu este autorizata. Totul a pornit de la actiunea din Germania de saptamana trecuta cand sute de camioane au blocat strazile pentru a-si cere drepturile. Se pare ca, in Romania legea se aplica doar atunci cand le convine celor aflati la conducere. Oamenii sunt mahniti de atitudinea cu care au fost primiti de autoritati, politisti si jandarmi si spun ca nu vor sa se dea batuti.

Se lucreaza la o Ordonanta de Urgenta pentru a interzice circulatia tractoarelor pe drumurile europene si pe autostrazi in aceasta forma de protest. Am primit informatia ca o parte dintre politisti opresc pe banda rulanta acest protest pasnic, civilizat lucru care ar trebui sa le dea de gandit pentru ca au jurat credinta poporului si nu politicenilor. Si bomboana de pe tort. Am aflat ca domnul ministru al Agriculturii e la schiuri. Culmea ignorantei„, a declarat Danut Andrus, Fermier.

Oamenii spun ca au existat nenumarate presiuni din partea autoritatilor.

„S-a discutat cu Politia si cu Jandarmeria sa putem ajunge in fata Guvernului. O desfasurare impresionanta de forte dar cred ca printr-o negociere pasnica ne vom face auziti si intelesi. Coloana din Botosani si din Nordul Moldovei, Roman, Buzau suntem aici in coloana. S-a oprit pe carosabil si consideram ca nu este nicio motivatie logica sa fim opriti. Avem un protest spontan pana la rezolvarea acestor probleme„, a adaugat Danut Andrus, Fermier.

Pe de alta parte, Nicusor Dan, primarul Capitalei spune ca, cererea pentru aprobarea protestului nu ar fi fost scrisa corect. Transportatorii cer plafonarea RCA şi posibilitatea suspendării acoperirii poliţelor când un camion nu este în uz şi prelungirea automată a valabilităţii, scurtarea timpilor de trecere a frontierei, reintroducerea toleranţelor la depăşirile de greutate/gabarit, aşa cum prevăd şi normele europene şi evitarea dublei taxării. De asemenea isi doresc drepturi egale ca si alte categorii de munca si sporuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *