Transplantul, loteria organelor

Vorbim despre un pacient care face dializa de 6 ani, dupa ce rinichii i-au devenit nefunctionali. Dupa ani grei de asteptare, a primit rinichiul ce ii va schimba viata. Medicii de la spitalul Parhon din Iasi trag un semnal de alarma. Este criza de donatori de organe, in timp ce listele de asteptare devin tot mai lungi, de la an la an.

Sharing is caring!

Mii de ore de dializa, ani intregi petrecuti printre halate albe si paturi de spital. Tinerete spulberata si vise neimplinite. Si totusi, este invingator, iar povestea lui de viata reprezinta o lectie din care ar trebui sa invatam sa ne pretuim mai mult sanatatea. 

Vorbim despre un pacient care face dializa de 6 ani, dupa ce rinichii i-au devenit nefunctionali. Dupa ani grei de asteptare, a primit rinichiul ce ii va schimba viata. Medicii de la spitalul Parhon din Iasi trag un semnal de alarma. Este criza de donatori de organe, in timp ce listele de asteptare devin tot mai lungi, de la an la an.

In Romania, situatia transplantului de rinichi a devenit alarmanta, din cauza numarului extrem de mic de donatori, in special de la cei cadaverici. Iar numarului pacientilor care se afla pe listele de asteptare, in speranta ca vor gasi un rinichi compatibil, creste de la an la an.

Transplant renal

Constantin Bezede, un botosanean de 37 de ani, a primit diagnosticul care avea sa ii schimbe viata cind abia implinise 30 de ani. De-a lungul timpului, a reusit sa tina boala sub control, pana cand s-a prabusit la pamant, in timpul serviciului, pe un santier de constructii. De sase ani de zile face dializa, iar viata si planurile de viitor s-au oprit in timp. Desi si-a dorit o familie numeroasa, viata lui s-a impartit doar intre acasa si spital.

Constantin Bezede, pacient: “Foarte greu, foarte greu. Trei luni de zile foarte greu a fost pentru mine, nu stiam ce e cu mine, eram disperat, plangeam, nu ma regaseam. Nu stiam ce inseamna dializa, eu ma gandeam doar la moarte, cand am intrat in vestiar prima data si m-a luat o doamna infirmera, m-a luat de mana si m-a intrebat daca vad, dar vreti sa imi luati si vederea? Am vazut acolo fel de fel de pacienti. Ma gandeam ca mai am doua zile si mor, nu ma gandeam ca o sa ajung sa fac si transplant”.

Singura salvare pentru pacient a fost transplantul renal. De 4 ori a fost chemat pentru o posibila operatie si de fiecare data venea de la Botosani la Iasi, la spitalul I. C Parhon, cu emotie ca ar putea pleca din spital cu un rinichi sanatos. Abia a cincea oara, norocul i-a suras.

Constantin Bezede, pacient: “Dumnezeu lucreaza, ca daca nu era Dumnezeu nu ajungeam sa ma imbolnavesc, nu ajungeam sa primesc rinichiul“.

Pacientul este acum sub tratament si va mai ramane sub supraveghere medicala pentru cateva zile. Recuperarea post operatorie ar trebui sa fie usoara, spun specialistii, tinind cont de varsta pacientului.

La Iasi, numarul pacientilor care au nevoie de un transplant de rinichi creste de la an la an cu 50 de cazuri. Bolnavii care fac dializa au un regim alimentar strict, nu pot consuma legume, nu au voie sa faca efort, iar stresul si oboseala trebuie evitate.

Daca respecta indicatiile date de medicul curant si isi mentin un stil de viata echilibrat si sanatos, cele 4 ore de dializa, facute de 3 ori pe saptamina, trec repede, iar efectele secundare sint mai usor de suportat.

In judetul Iasi, 600 de pacienti fac deja dializa la spitalul I C Parhon. Tratamentul este gratuit, finantat de Ministerul Sanatatii.

Dr. Ionut Nistor, medic primar  neurolog Spitalul I C Parhon Iasi: “Din pacate, numarul de donatori, de transplant de la donator cadaveric este scazut, este mai scazut decat in alte zone ale Romaniei. Doresc sa multumesc familiei donatoare din Iasi. A reusit, prin acest gest, sa schimbe viata unor tineri, care sper sa isi refaca viata dupa acest transplant renal“.

Este al 17 transplant de rinichi facut la Iasi, de la inceputul anului si pana in prezent, la Spitalul I. C Parhon. In Romania sunt peste 13 mii de pacienti care fac dializa, iar mai bine de jumatate dintre acestia au nevoie urgenta si de transplant.

Aproape 2 milioane de oameni au fost diagnosticati cu o boala la rinichi, in diferite stadii.

shares