Transnistria caută recunoașterea internațională prin dialog și nu război

Transnistria va căuta recunoașterea internațională mai degrabă prin negocieri decât prin război, a declarat vineri Vadim Krasnoselsky, liderul republicii nerecunoscute.

El le-a cerut reporterilor să se abțină de la a întreține conflictul din regiunea care a fost zguduită recent de o serie de atacuri teroriste, site-urile oficiale ale agențiilor guvernamentale locale fiind blocate în mod repetat de atacuri DDoS.

„Am întrebat de multe ori ce ar prefera națiunea – să câștige recunoașterea prin război și vărsare de sânge sau să trăiască într-o țară pașnică care a făcut progrese bune, dar lipsită de recunoaștere internațională? Răspunsul este clar: Transnistria ar trebui și va fi recunoscută, dar procesul va fi pașnic, realizat în negocieri, prin dialog. Acesta ar trebui să fie un proces exclusiv democratic și evolutiv, fără acțiuni militare sau victime”, a spus el pe canalul său Telegram.

Krasnoselsky a cerut abținerea de la înrăutățirea situației. „Nimeni nu are nevoie de un război. Nu ar trebui să adăugați combustibil în foc cu documente înspăimântătoare, telefoane sau știri. Opiniile exprimate elocvent sau cu scopul de a crește ratingurile instituțiilor media și ale indivizilor ar putea aprinde un incendiu”, a spus liderul transnistrean.

Săptămâna trecută, Transnistria a fost zguduită de o serie de atacuri teroriste. Pe 25 aprilie, biroul ministerului local de securitate a fost atacat cu grenade de mână. În aceeași zi, s-au auzit explozii la un aerodrom militar de lângă Tiraspol. A doua zi, două antene radio de la un centru de radiodifuziune din satul Mayak au fost aruncate în aer. Pe 27 aprilie, spațiile depozitelor militare din vecinătatea satului Kolbasna au fost atacate cu un lansator de grenade.

Krasnoselsky susține că atacurile au fost organizate în Ucraina.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!