Tramvaie noi si biciclete pentru transportul public iesean

Sharing is caring!

Trei proiecte ale Primariei au fost aprobate de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord Est si vor fi implementate in perioada urmatoare.

Primul dintre ele consta in reabilitarea infrastructurii și suprastructurii căii de rulare tramvai pe trei tronsoane: Cinci Drumuri – strada Pădurii – strada Nicoriță, Piața Podu Roș – Intersecție cu bulevardul Primăverii și Bulevardul Virgil Săhleanu – Intersecție cu bulevardul Metalurgiei – rond Țuțora. Valoarea totală a proiectului, care implică și achiziționarea a cinci tramvaie, este de 114.284.518 lei, inclusiv TVA.

Proiectul „Reorganizarea circulației pe bulevardul Tudor Vladimirescu” prevede execuția lucrărilor de construcții și instalații aferente liniei de tramvai pe traseul intersecție Bucșinescu – bulevardul Tudor Vladimirescu – intersecție Calea Chișinăului, reabilitarea podului Tudor Vladimirescu și achiziționarea a șapte tramvaie. Valoarea totală a proiectului este de 113.742.262 lei, inclusiv TVA.

Cel de-al treilea proiect admis de ADRNE, „Sistem alternativ de mobilitate urbană utilizând stații automate de închiriere a bicicletelor – Iași VeloCity”, are un buget estimativ de 22.197.963 lei, inclusiv TVA. Prin intermediul acestuia vor fi amenajate 50 de amplasamente care totalizează 62 de stații de îmbarcare și închiriere pentru biciclete. Vor fi cumpărate 813 de biciclete mecanice, 37 de biciclete electrice, 60 de triciclete pentru persoanele de vârsta a treia și 20 de triciclete pentru persoanele cu dizabilități. Totodată, vor fi amenajate 10 stații de depanare și 35 de parcări private. Proiectul presupune și implementarea un sistem inteligent de mobilitate urbană alternativă, independent energetic utilizând biciclete inteligente, la care adaugă sisteme de andocare și terminale inteligente.

shares