Traficul de persoane: capacitare în detectare și raportare de cazuri

Asociația Eliberare anunță desfășurarea a patru evenimente la Iași, în această săptămână, cu tema:

”Traficul de persoane: capacitare în detectare și raportare de cazuri” organizate în parteneriat cu Ambasada Marii Britanii, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Iași, Structura Teritorială a Colegiul Asistenților Sociali din România, Inspecția Muncii, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Federația Filantropia.

Aceste evenimente fac parte dintr-un amplu proiect la nivel național care s-a născut din nevoia pregătirii unui public mai larg cu privire la problema traficului de persoane, pentru o mai bună identificare a cazurilor de exploatare din comunitate.

Ideea de a implica profesorii, preoții, inspectorii de muncă și asistenții sociali a pornit în urma consultărilor cu Ambasada Marii Britanii, Ambasada Statelor Unite ale Americii, precum și cu actori din societatea civilă și instituții ale statului.

Inițiatorii proiectului menționează că: ”Astfel de acțiuni și evenimente de formare au loc în toată țara – ultimele sesiuni de formare fiind susținute anul acesta la Tulcea, Cluj-Napoca, Brașov, București, Slatina și Slobozia. Misiunea eLiberare este de a crea o mișcare socială împotriva traficului de persoane în România”, a spus Loredana Urzică, directorul de programe al Asociației Eliberare.

‘Sesiunea de formare pentru asistenții sociali s-a desfășurat marți, 3 martie 2020 în sala Plenului din cadrul Universității Petre Andrei din Iași. Vor participa peste 80 de asistenți sociali care vor afla noțiuni despre prevenirea traficului de persoane și vor aprofunda ce înseamnă asistența bazată pe înțelegerea traumei și îngrijirea de sine.

Inspectorii teritoriali de muncă au participat la o sesiune de formare specific adresat lor despre traficul de persoane, semnele exploatării prin muncă, identificarea și referirea victimelor. Evenimentul s-a desfășurat astazi.

Tot astazi, începând cu ora 13.00, la Inspectoratul Școlar Județean Iași, peste 30 de profesori au participat la o sesiune de formare despre prevenirea traficului de persoane în rândul elevilor, despre identificarea și referirea victimelor și vor afla despre resursele educaționale pe care Asociația Eliberare le pune la dispoziție gratuit.

Peste 60 de preoți vor participa maine, începând cu ora 10.00 la sesiunea de formare cu tema identificarea și referirea cazurilor de trafic de persoane. Evenimentul va fi găzduit de Centrul Eparhial Iași.

Traficul de persoane este sclavia zilelor noastre. Deși legal sclavia a fost abolită în secolul XIX, unele estimări spun că mai mulți oameni sunt astăzi robiți decât acum două secole.

Munca forțată încă există în Europa și în țările dezvoltate, dar principala formă de exploatare este cea sexuală. România este principala țară sursă din Uniunea Europeană pentru victimele traficului de persoane, multe dintre acestea fiind traficate de cunoștințe sau prieteni (48,1%), parteneri (9,9%), proxeneți (8,2%), alte rude (3,6%), vecini (3,6%) sau rude de gradul I (2,2%) (conform ANITP, 2018).

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!