Traficul de pasageri pe aeroporturile din România a crescut în 2021 cu 56% față de primul an de pandemie

aeroport

Traficul de pasageri pe cele 16 aeroporturi din România a crescut anul trecut, față de 2020 cu 56% și a ajuns la un număr total de 11,2 milioane de pasageri transportați, arată datele Asociației Aeroporturilor din România. Cifra este redusă față traficul înregistrat înainte de pandemie, când doar la aeroportul din Otopeni au fost înregistrați peste 14 milioane de pasageri.

Traficul pe toate aeroporturile din România a crescut anul trecut la 11,2 milioane de pasageri, de la 7,2 milioane de pasageri în 2020, primul an de pandemie, în care aproape două luni avioanele au stat mai mult la sol decât în aer. Spre comparație, în 2019, traficul total de pasageri de pe toate aeroporturile a fost de peste 23 de milioane.

Aeroporturl Henri Coandă din Otopeni, cel mai mare din România, a înregistrat anul trecut un trafic de 9,21 de pasageri, în creștere cu 55% față de 2020. Comparativ cu 2019, anul cu cel mai mare trafic pentru CNAB, datele indică o scădere de 53%. Construirea noului terminal a fost amânată cu șase ani din cauza pandemiei. În prezent, de pe aeroportul din Otopeni operează 45 companii aeriene, care transportă pasageri către 128 destinaţii.

Aeroportul din Cluj-Napoca este al doilea cel mai mare din țară, cu un total de 1,45 milioane de pasageri, mai arată datele AAR.

Pe locul trei se află aeroportul din Iași, cu aproape 640.000 de pasageri. Pentru acest an, oficiali ai aeroportului spun că există toate premisele ca anul acesta traficul să treacă de 800.000 de pasageri.

„Chiar dacă în prima parte a anului cererea va fi mai scăzută, în orarul de vară vor fi reintroduse cursele suspendate temporar din cauza restricțiilor de călătorie, vom avea o nouă baza aeriană și curse directe noi. În acest fel, vom reuși să recuperăm din trafic, ajungând la o cifră de peste 800.000 de pasageri până la finalul acestui an”, a declarat Romeo Vatră, Director General Provizoriu al R.A. Aeroportul Iași.

economica.net