Traficanții de droguri bucureșteni testează piață ieșeană. Își vând marfa direct fara sprijinul dealerilor locali

droguri

În ultimele 2 săptămâni, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate din Iași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teriorial Iași au desfășurat mai multe acțiuni pentru combaterea traficului de droguri de mare risc, respectiv a traficului și consumului de heroină.

În urma activităților desfășurate în cadrul mai multor dosare penale, în această perioadă s-a reușit identificarea, depistarea sau prinderea în flagrant a 7 persoane, bănuite că ar fi implicate în activitatea de trafic de droguri de mare risc.

De asemenea, din investigații a rezultat faptul că, dacă până în prezent heroina ar fi fost adusă în Iași din municipiul București prin intermediul dealerilor de droguri locali, în ultima perioadă s-a constatat faptul că o parte din traficanții din București ar fi venit în Iași și ar fi vândut doze de heroină direct la consumatorii ieșeni.

În urma acțiunilor din ultimele două săptămâni, au fost identificate 15 grame de heroină, 51 comprimate de metadonă (substitut medical al heroinei), 10 grame de cocaină.

Față de cele 7 persoane bănuite, Tribunalul Iași a dispus arestarea preventive pentru 30 de zile.

De menționat este faptul că din fiecare gram de heroină pură, prin adăugarea de diverse substanțe complementare, traficanții reușesc să obțină minim 10 doze ce sunt destinate vânzării finale.

Din analiza datelor obținute în urma instrumentării acestor dosare penale a rezultat faptul că, de regulă, traficanții ar cumpăra din municipiul București gramul de heroină cu 150 de lei, iar în Iași, după amestecarea și dozarea corespunzătoare, un gram de heroină s-ar vinde sub forma a 10 doze cu sume cuprinse între 700 și 1000 de lei.

În ceea ce privește traficul de heroină, în ultimii 4 ani, au fost instrumentate 15 dosare penale în care au fost reținuți, arestați preventiv și ulterior trimiși în judecată peste 40 de inculpați cercetați pentru trafic de droguri de mare risc, respectiv heroină.

Traficul de droguri de mare risc, în acest caz heroină, se pedepsește conform art. 2, alin. 2 din Legea 143/2000 – privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, cu închisoare de la 5 la 12 ani și interzicerea unor drepturi.