Trafic de persoane la Iasi

trafic

Ieri, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor Lupu Ionut şi Lupu Gabriel pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi trafic de minori.

În fapt s-a reţinut că în perioada iulie-august 2018 inculpatul Lupu Ionuţ împreună cu soţia sa, au racolat o victimă majoră,pe care au determinat-o, sub promisiunea unor câştiguri financiare şi profitând de situaţia risc în care se afla, să practice prostituţia pe raza municipiului Iaşi, urmând ca ulterior să fie transferată în Anglia, unde să continue activitatea de prostituţie în beneficiul acestora. Pentru a realiza exploatarea victimei, inculpaţii au exercitat presiuni asupra sa, de natură să-i inducă o stare de teamă, i-au restricţionat libertatea de mişcare şi i-au furnizat pentru consum substanţe susceptibile a fi droguri.

La data racolării victimei, gruparea infracţională acţiona pe linia traficului de fiinţe umane prin exploatarea unei minorei, activitate prin care au obţinut venituri financiare consistente, din care îşi întreţineau familiile.

În vederea realizării scopului infracţional, membrii grupării, prin intermediul inculpatului Lupu Gabriel, au închiriat pe parcursul anului 2018, un apartament în regim hotelier, situat în municipiul Iaşi, în care au exploatat-o sexual pe minoră până la data de 11.09.2018, iar în perioada 24.07.2018 – 05.08.2018, au exploatat o victimă majoră.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că fiecare membru al grupului avea roluri bine stabilite. Astfel, pentru a racola un număr cât mai mare de clienţi, aceştia au înfiinţat un „dispecerat” de care se ocupa suspecta L. G.M., care, utilizând mai multe numere de telefon şi având acces la internet, a constituit conturi pentru cele două victime pe reţelele de profil unde a postat fotografii şi anunţuri de natură a atrage clienţii.

Victima avea la dispoziţie mai multe aparate telefonice, dintre care unul era folosit special pentru a conversa cu membrii grupării, celelalte fiind utilizate pentru a comunica cu clienţii. Conform instrucţiunilor primite, victimele comunicau inculpaţilor, în timp real, atât date cu privire la prestaţiile sexuale solicitate cât şi momentul în care clienţii plecau de la adresă.

Prin metoda tip „dispecerat” suspecţii urmăreau să asigure victimelor un număr cât mai mare de clienţi, pentru ca aceastea să nu dialogheze cu clienţii care ar fi apelat numerele de telefon publicate pe reţelele de profil, asigurându-și astfel un nivel al încasărilor financiare cât mai mare.

Tribunalul Iaşi a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor pentru o perioadă de 30 de zile.

Cauza este instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iaşi.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul polițiștilor și jandarmilor din cadrul inspectoratelor de poliție și de jandarmi din județul Iași.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție. (Comunicat de presa)