Tradiţie unică de hramul Mănăstirii Hagigadar din Suceava. Ce li se întâmplă credincioşilor care urcă în genunchi dealul bisericii

Armeni din toată țara și din diaspora s-au întâlnit la Suceava pentru a participa la Hramul Mănăstirii Hagigadar, biserica închinată Adormirii Maicii Domnului. Biserica Hagigadar, mai este cunoscută și ca Biserica Dorințelor și asta pentru că tradiția spune că dacă urci în genunchi până sus la lăcașul de cult, dorința pe care ți-o pui se va îndeplini.

În fiecare an, În ajunul Hramului se pregătesc şi tradiţionalele „urechiușe”. Gospodinele folosesc carne tocată învelită în aluat, care sunt servite în supă la agapa creştină tradiţională din ziua hramului.

Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Eparhiei Bisericii Armene din Romania și Exarh al Eparhiei Bisericii Armene din Bulgaria: Pentru comunitatea noastră armeană din lume este un prilej important, deoarece este unica zi din an în care ne adunăm toţi aici. Şi nu au venit astăzi aici doar armeni care locuiesc în România, ci participă şi armeni care au locuit în România, dar în momentul de faţă se află în altă ţară. 

Mandalian Azad Adrian, preot paroh Mănăstirea Hagigadar: Din diaspora vin cei mai mulţi pentru că e o dată pe an cu sfinţitul strugurilor, după ceea cu împărţirea jertfei şi vestita ciorbă din ureghiuşă care se face la noi. Are o însemnătate foarte mare mai ales pentru noi armenii pentru că este chiar biserica împlinirii dorinţelor. Hagioi însemnă dorinţă şi agar împlinit, tradus din armeneşte în româneşte. Înconjoară biserica în genunchi şi urcă dealul tot aşa, asta nu însemnă că dacă nu faci, nu se şi îndeplineşte

Se spune că toate dorinţele i se vor îndeplini celui care urcă în genunchi până la lăcașul de cult. 

Femeie: De cate ori am venit și m-am rugat, am simțit. Doamne Doamne nu ne lasă.

Nelipsită din ziua de hram este supa de urechiușe, gătită de gospodine cu o zi înainte. După slujbă, la agapa creștină cei prezenți se delectează cu mâncăruri specific armenești, pe lângă „supa de urechiușe”  și tradiționalul pilaf cu carne de vită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *