Tot mai putini elevi in judetul Iasi

elevi-concurs-matematica

Statistica ingrijoratoare la nivelul judetului Iasi. Cifrele Inspectoratului Scolar Judetean arata ca in acest an scolar s-au inscris cu 2500 de elevi mai putin elevi fata de anii precedenti, echivalentul disparitiei a 3 mari unitati de invatamant. De asemenea, in clasa pregatitoare au fost inscrisi 7000 copii, multi parinti preferand sa amane acest moment cu un an.

Iasul se afla pe locul doi in tara, dupa Bucuresti, ca numar de institutii de invatamant. In evidenta ISJ figureaza 219 unitati de invatamant, circa 99 in mediul urban si 120 in mediul rural. Cu toate acestea sunt tot mai putini copii.

Genoveva Farcas – Inspector Scolar Judetean Iasi: „O analiza atenta ne conduce la faptul ca exista cu certitudine o scadere a numarului de elevi inscrisi in sistemul de invatamant din judetul Iasi. Aceasta scadere nu este una nesemnificativa asa cum ar parea la o prima vedere. Fata de acum 2 ani, anul acesta avem cu mai putin de 2500 elevi inscrisi in sistemul de invatamant din judetul nostru”.

A crescut numarul unitatilor de invatamant particulare. Numai putin de 43 scoli si gradinite particulare sunt momentan pe raza judetului Iasi. La fel ca si cele de la stat, acestea trebuie sa indeplineasca toate conditiile optime pentru un invatamant de calitate.

„O scoala trebuie sa aibe spatii atractive, functionale, cu dotari moderne care sa consoneze cu interesele actuale ale elevilor nostri. Mai mult decat atat, acces la educatie pentru toti elevii si aici ne raportam la intrarile in sistemul de educatie. Copiii indiferent de mediul social din care provin, de etnie, de religie, trebuie sa aibe acces in gradinite si in invatamantul primar precum si sa finalizeze invatamantul obligatoriu”, a completat Genoveva Farcas.