Tot mai mulți ucraineni cer azil în SUA și Mexic

220402220957-tijuana-mexico-border-asylum-seekers-032422-exlarge-169 (1)

Anastasiia Apenkina 21, an asylum seeker from Ukraine waits with other asylum seeker from her country for US border authorities to allow them in on the Mexican side of the San Ysidro Crossing port in Tijuana, Baja California state, Mexico, on March 24, 2022. - The US government announced on Thurday that will wellcome up to 100,000 Ukranian refugees. (Photo by Guillermo Arias / AFP) (Photo by GUILLERMO ARIAS/AFP via Getty Images)

Sute de ucraineni care fug de invazia Rusiei din țara lor au ajuns în orașul de frontieră mexican Tijuana pentru a solicita azil american și mai mulți sunt așteptați, a declarat sâmbătă pentru CNN un oficial al orașului Tijuana și un voluntar

„Aproximativ în acest moment, în Tijuana, există aproximativ 1.500 de ucraineni”, a declarat Enrique Lucero, director de afaceri de migranți pentru oraș.

„Am avut un aflux surprinzător în ultimele patru zile, în principal pentru că după conflict am început să vedem sosiri începând cu 11 martie”, iar numărul persoanelor care sosesc a crescut foarte mult de atunci, a spus Lucero.

Inna Levien, care locuiește în Orange County, California, and face parte dintr-un grup care conduce eforturile voluntarilor de a-i ajuta pe ucrainenii din apropierea graniței, a declarat pentru CNN că numărul ucrainenilor a crescut de patru ori în ultimele trei zile.

Lucero a declarat pentru CNN că, în timp ce se așteaptă ca toți migranții să intre în SUA, autoritățile americane au fost lente în a le procesa și de aceea s-au adunat atât de mulți oameni.

„Ei procesează ca 100, 150 pe zi sau chiar 200 pe zi și durează aproape trei ore pentru a le procesa”, a spus Lucero. 

Acesta este motivul pentru care am văzut acest minicamp la graniță.

Departamentul pentru Securitate Internă permite ucrainenilor, de la caz la caz, să fie scutiți de restricțiile pandemice din epoca Trump care au permis expulzarea migranților întâlniți la granița dintre SUA și Mexic și care au continuat să fie folosiți de administrația Biden.

Aceste restricții se vor încheia pe 23 mai, au anunțat vineri Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor.CNN a contactat Departamentul de Stat și Vama și Protecția Frontierelor din SUA, dar nu a primit un răspuns sâmbătă.

O solicitantă de azil în vârstă de 21 de ani din Ucraina așteaptă împreună cu alții din țara sa ca autoritățile de frontieră americane să le permită să intre pe partea mexicană a portului San Ysidro Crossing din Tijuana, statul Baja California, Mexic, pe 24 martie 2022.