Tot mai mulți pacienți cu arsuri ajung în spital

Diana_Cimpoesu

UPU SMURD Iași, în prima linie în lupta cu SARS COV 2

Odata cu venirea frigului și a ninsorii, tot mai multe persoane ajung la spital cu arsuri cauzate de folosirea necorespunzătoare a sistemelor  de încălzire.  Saptamana trecuta au fost primiti pacienti de la Constanta iar aseară alte doua persoane au fost transferate din Spitalul Suceava.

Cei doi pacienți care au fost transportați la Iași nu fac parte din categoria marilor arși, având arsuri pe 8% si de gradul III pe suprafața corpului. Pacientul a declarat că a încercat să aprindă focul și a folosit o substanță inflamabilă. Flacăra i-a produs arsură la nivelul feței, la nivelul toracelui superior și membrelor.

prof.dr. Diana Cimpoesu- coordonator UPU SMURD:

”Primul, un bărbat de 63 de ani, arsură pe 8 % din suprafața coroprală, gradul II B și III, produsă de flacără.

Este internat în clinica de chirurgie plastică și arsuri. Acum este conștient, cu stare de euforie post-consum de alcool și sperăm într-o evoluție favorabilă. Al doilea este un pacient de 73 de ani, tot transferat din Spitalul Suceava. Are arsuri de 12% din suprafața corporală care a necesitat și incizie de decompresie la nivelul membrului inferior drept, arsura circulară putând produce un sindrom de compartiment cu afectarea acxului vascular și a axului nervos de la nivelul unui membru. De aceea se fac aceste incizii de decompresie.”

Ambii pacienți sunt internați în secția de chirurgie plastică a Spitalului Sf. Spiridon din Iași. Pentru inceput au fost trasportați în sala de operatie pentru toaleta primară a plăgilor și vor avea nevoie de tratamament în continuare.

prof. dr. Diana Cimpoesu –  coordonator UPU SMURD:

Sunt mai frecvente legate tocmai de sistemele de încălzire, atât în mediul rural cât și în mediul urban. Se utilizează substanțe cu risc inflamabil, se utilizează mijloace de încălzire, uneori improvizate și în totdeauna, lunile de iarnă sunt mai frecvente arsurile.

Cei doi pacienți transportați la Iași puteau să fie tratați și la Suceava în clinica de Chirurgie Plastică deoarece nu fac parte din categoria marilor arși. Întrucât nu exista personal de gardă, cei de la Suceava au luat decizia de a-i transfera, spre indignarea personalului din Spitalul „Sf. Spiridon”.