Tot mai mulți copii sunt consumatori de alcool

copii-alcool-840x500

Un studiu privind consumul de alcool, tutun si droguri facut in scoli de Agentia Nationala Antidrog arata ca tinerii romani ajung sa bea alcool in jurul varstei de 13 ani sau chiar mai devreme. Specialistii sustin ca acest obicei poate afecta memoria si comportamentul adolescentilor.

Potrivit studiului, 82% dintre elevii romani consumă alcool. Dintre aceștia, 7 procente au recunoscut că s-au intoxicat cu alcool. Un obicei despre care medicii specialiștii spun că poate avea urmări grave. Tinerii încep să bea alcool în jurul vârstei de 13 ani sau chiar mai devreme avand o vârstă mult mai mica decat media europeană.

Tudor Ciuhodaru, medic primar medicina de urgenta

Din pacate este un fenomen ingrijorator si risca sa scape de sub control. De fapt vorbim despre intoxicatii acute exogene si de drogodependenta. Este ce-i drept unul dintre cei mai raspandit drog social si acceptat in diverse medii.

Din pacate varsta consumatorului de alcool este in cotinua scadere. Am tratat si pacienti de 12 -14 ani cu alcolemii de coma de peste 3 grame la mie, iar riscurile complicatilor de alcool sunt enorme. Vorbesc de riscurile imediate, coma toxica exogena , de pneumonie de aspiratie, de hipotermie ca e frig si afara iar alcoolul este un factor favorizant pentru a ajunge la acea moarte alba, pentru ca, pe de o parte scade, iar pe de alta parte vasodilatatia este un inamic in astfel situatii.

Specialistii cred ca de vina sunt saracia, teribilismul si accesul facil la astfel de produse.

Tudor Ciuhodaru, medic primar medicina de urgenta

Teribilismul, dorinta de a fi aceeptat, mediul socio-economic precar, predispunerea la astfel de situatii. Exemplul din familie este iar un lucru care poate sa influenteze acest consum de alcool. Dar cel mai important, ca sa prevenim aceste lucruri, ar trebui sa facem educatie pentru sanatate facuta de la scoala pentru ca alcoolul nu va este prieten niciodata si mai ales  la varste mici.

Potrivit raportului, România depășește de două ori și media europeană la consumul zilnic de tutun. Mai exact, 5% din elevii români fumează, față de media europeană de aproape 3 procente.