Tot mai mulți copii internați cu infecții respiratorii acute

spitalul de copii

La Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului de Copii ”Sf Maria” Iași, se prezintă zilnic câte 130 de pacienţi, deşi, până la debutul sezonului rece, numărul lor era mai mic. Medicii pun această creştere pe seama virozelor de sezon.

”La o medie de 130 pacienți care s-au prezentat în 24 de ore, aproximativ 30 sunt diagnosticați cu viroze. A crescut și procentul internărilor cu infecții respiratorii acute. De la 15- 20% din prezentările la UPU, cât era în primele luni de toamnă, acum s-a ajuns la 30%”, a spus Alina Belu, managerul Spitalului de Copii.

Simptomele cele mai frecvente sunt febră, tuse, modificarea starii generale, rinoree, strănut.

Specialiștii recomandă ca, la primele semne de viroză, copiii să nu mai fie duși în colectivitate, să fie bine hidrataţi, sa fie consultați de medicul de familie, iar dacă simptomele se acutizează, să se prezinte la spital.

Și datele Direcției de Sănătate Publică arată că, din cele peste 5500 de cazuri de infecții respiratorii acute, în creștere în ultima săptămână, incidența cea mai mare este la grupa de vârstă 5–14 ani.

Pentru a preveni și limita extinderea infecțiilor virale, medicii recomandă:

•        Evitarea, pe cat posibil, a aglomerărilor umane și a contactului cu persoanele bolnave.

•        Folosirea batistei de unică utilizare;

•        Păstrarea unei igiene corporale riguroase cu spălarea mâinilor tot timpul, mai ales după suflarea nasului și venirea în contact cu persoane bolnave.

•        Respectarea unui regim sănătos de viață – alimentație bogată în legume și fructe;

•        Adaptarea unei ținute vestimentare adecvate sezonului.

•        Menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate.

•        Evitarea automedicației și prezentarea la medicul de familie în cazul apariției unor semne/simptome compatibile cu gripa.