Tot mai mulți copii cu alcoolemii uriaşe provocate de votcă sau whisky

foto_alcool

Medicii de la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ susţin că finalul vacanţei aduce tot mai mulţi copii la spital din cauza consumului excesiv de alcool, chiar şi la vârste frage­de.

Zilele trecute, doi băieţi în vârstă de 14, respectiv 16 ani, au ajuns la spital cu alcoolemii de 2 şi 3 la mie după ce au băut îm­preună cu prietenii lor mai multe tipuri de tărie, de la votcă până la whisky şi alte băuturi spir­toase.

„Cei doi au rămas in­ternaţi în Clinica de Toxico­logie. La momentul ajungerii în UPU s-au recoltat probele biologice, în primul rând pentru determinarea alcoolemiei, care confirmă suspiciunea clinică, dar şi probe pentru a vedea care este impactul alco­olului asupra unor organe, pentru a vedea ce fel de deze­chilibre s-au produs asupra pa­cientului. Au primit perfuzii, sperăm ca evoluţia să fie una bună“, a explicat dr. Ta­mara Solange Roşu, medic-şef al UPU şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

În ultimii 5 ani au ajuns la spital 488 de copii cu simptome specifice consumului exagerat de alcool, dintre care 314 au fost băieţi, iar restul de 174 au fost fete. În acest interval de timp, cele mai multe cazuri au fost înregistrate în rândul adolescenţilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani, fiind vorba despre 355 de cazuri.

Anul trecut, 126 de copii au primit diagnosticul de intoxicaţie cu alcool etilic, fiind vorba atât despre acte conştiente, cât şi despre accidente înregistrate în rândul copiilor cu vârste mici, medicii susţinând că este vorba despre un fenomen îngrijorător.

Sursa: Ziarul de Iași