Tot mai multe cazuri de depresie în rândul ieșenilor

Pe fondul pandemiei de Covid 19, depresia a făcut numeroase victime la Iași. Cazurile înregistrate la Institutul de Psihiatrie „Socola” au crescut într-un ritm alert, iar, din păcate, cele mai multe au fost înregistrate în rândul tinerilor.
Motivele care stau la baza depresiei includ atât factori externi – socio-profesionali, economico-financiari, de mediu, dar și factori interni. Faptul că mulți și-au pierdut locul de muncă ori au fost nevoiți să lucreze de la domiciliu în pandemie și implicit să interacționeze mai puțin cu cei din jur, au adâncit suferințele și anxietatea.
„In începutul pandemiei a relevat o creștere a cazurilor cu 50% pe urgențe, în depresie și anxietate. Cazurile care vin cu ambulanța sau poliția sau sunt aduși de familie pentru simptome depresive, cu sau fără ideație suicidară, cu sau fără tentativă suicidară. Intr-adevăr numărul de cazuri la adulți a crescut în pandemie și în sensul în care s-a agravat situația și din punct de vedere social, din cauza autoizolării și tot ce s-a întâmplat în această stare de adaptare să zicem, în context pandemic.”
Nici în rândul adolescenților, lucrurile nu stau mai bine. Majoritatea copiilor care ajung la Institutul de Psihiatrie „Socola” sunt aduși din cauza tentativelor de suicid, fie prin ingestie medicamentoasă sau prin tăierea venelor.
„Tentative suicidare au fost în jur de 3-10% din cazuri prin ingestie medicamentoasă sau chiar prin secțiuni ale venelor. Aceste cazuri de tentative suicidare sau parasuicidare, apar și în contextul în care acestea mai au și alte frustrări și alte traume asociate acestei stări dispoziționale proaste și plecând de la școală, unde sunt discuții între copii de vârsta pubertară sau non-pubertară, adolescenți și neintegrarea într-un mediu.”
Principalele motive care duc la depresie și anxietate în cazul adolescenților este lipsa de comunicare cu părinții, neintegrarea într-un grup social sau chiar sentimente de inferioritate. Specialiștii avertizează. Dacă în următorii ani nu se schimbă radical ritmul de viață pe care îl avem, depresia va ajunge principala cauză a mortalității la nivel mondial.