Tot mai multe cazuri de demență în rândul ieșenilor

socola2_01300944

Pe lista deja lungă de sechele lăsate de coronavirus, medicii adaugă acum și boli psihice: anxietate, depresie ori demență. Sunt probleme cu care se confruntă și românii vindecați de COVID-19, dar nimeni nu le ține evidența. Potrivit specialiștilor, din cauza izolării pe termen lung și a fricii de îmbolnăvire, mulți ieșeni au ajuns la psihiatru cu demență.

Medicii au observat că pacienții care au trecut prin Covid-19 sunt mai expuși riscului de demență. Constatarea acestei sechele post Covid stârnește îngrijorare pentru că demența este ireversibilă, spre deosebire de celelalte probleme mintale.

„Sunt foarte multe cazuri, în pandemie de probleme neurologice de tulburări cognitive, respectiv demențe cauzate de acest coronavirus. Pentru că acești trombi vasculari fac ravagii, nu numai în plămâni, ci și în creier. Deci dacă pacientul nu este tratat corespunzător cu antiagregante, se poate forma un trom vascular, poate să dea un accident vascular cerebral sau accidente ischemice tranzitorii care într-un timp destul de scurt pot să-și pună amprenta asupra cogniției, asupra memoriei concentrării pacienților”, a spus Cozmin Mihai, medic specialist psihiatru.

De asemenea, dacă până acum această boala se manifesta la persoane de peste 80 de ani, acum au început să apară cazuri la pacienți sub 50 de ani.

„Am un caz extrem de complicat. O demență post covid, o persoană cu tonus, cu vitalitate sub 50 de ani, care a ajuns să fie ca un copil mic. Am cunoștințe, am prieteni care au făcut AVC-uri sau Accident Vascular Cerebral în perioada coronavirusului sau după această perioadă. Așadar este extrem de important să își ia schema aceasta completă, să nu subestimeze acest virus”, a mai spus Cozmin Mihai, medic specialist psihiatru.

Nu este exclus ca aceste tulburări psihice să fie efectul secundar al tratamentelor care se prescriu în COVID-19, spun specialiștii. Cert este că, odată cu pandemia, românii au început să meargă mai des la psihiatru, cu stări de depresie, insomnie și demență.