Tot mai multe cadre medicale infectate cu COVID

medici

A military personnel adjusts his protection gears outside the church of San Giuseppe in Seriate, Italy on March 28, 2020, as coffins of people deceased from the COVID-19 novel coronavirus are carried to be blessed inside the church., Image: 510359074, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Piero CRUCIATTI / AFP / Profimedia

Situație fără precedent! Zeci de cadre medicale din Iasi sunt infectate cu COVID-19. Numai în ultimele 24 de ore au fost confirmate trei focare de infecție în unitățile spitalicești și unul într-un centru de asistență socială, asta după ce ieri au fost depistate alte 7 focare. Managerii din sistemul sanitar sunt îngroziți de creșterea alarmantă a îmbolnăvirilor în rândul cadrelor medicale, dar spun că au gestionat situația până în acest moment astfel încât actul medical să nu aibă de suferit.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Iași a raportat astăzi 4 focare în mai multe unități spitalicești din județul Iași. În total au fost 48 de persoane aparținători sș cadre medicale confirmate cu COVID.

„Un focar la Spitalul de Boli Cronice Tg. Frumos, secția Paliatie unde au fost confirmate 12  persoane, dintre care 10 pacienți și două cadre medicale. Un alt focar a fost depistat la Institutul de Boli Cardiovasculare «Prof. Univ. Dr. George I.M. Georgescu» – Secția Cardiologie Medicală  unde au fost depistate 22 de persoane, mai exact 20 de cadre medicale si 2 pacienți. Cel de-al treilea focar a fost identificat la Spitalul Clinic de Urgență «Nicolae Oblu», unde au fost confirmate 8 persoane, 5 pacienți și 3 cadre medicale. Cel de-al 4-lea focar la Centrul de Îngrijire și Asistență din Hârlău unde au fost depistate pozitiv cu COVID-19 6 persoane, 4 salariați și 2 beneficiari”, a declarat Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP Iași.

Gradul de îmbolnăvire în rândul cadrelor medicale din Iași îi sperie pe managerii de spitale aflate în prima linie.

„De la zi la zi observăm cum crește numărul persoanelor care activează în sistemul sanitar și care prezintă COVID-19. Până acum am încercat să echilibrăm această situație, actul medical neavând de suferit”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Ieri au fost confirmate 7 focare, din care 6 numai în unitățile sanitare. Două dintre ele au fost depistate la Spitalul de Boli Infecțioase, unitate sanitară aflată în prima linie în lupta cu virusul.