Tot mai multe accidente provocate de șoferi băuți!

alcool

Tot mai multe decese inregistrate anual sunt asociate consumului de alcool. Mai grav este ca, tot mai multi soferi se urca la volan si provoaca accidente rutiere. Pe fondul legislatiei permisive din Romania, soferii români nu mai știu de frică. Contează mai mult cine circulă cu viteză, cine turează mai mult bolidul și mai puțin cine respecta legea.

Amenzile de circulatie nu se mai plătesc, iar conducătorii auto, indiferent dacă se urcă bauți la volan sau daca depășesc limita legală de viteză stiu că își pot recapătă ușor permisul.

Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență:Vrem toleranță zero pentru consumul de alcool si droguri în trafic și din păcate legislația actuală încurajează sau protejează pe cei care ne pun viața în fiecare zi în pericol. Gândiți-vă că nu am nici un fel de simpatie pentru astfel de șoferi, tratez cazuri grave în fiecare zi în unitatea de primire a urgențelor, iar numărul celor care consumă alcool și se urcă la volan este din păcate din ce în ce mai mare”.

Pe șosele din Iași apar zilnic accidente rutiere produse de șoferi aflați sub înfluența băuturilor alcoolice. Doar în ultima lună au fost peste 20 de accidente în care șoferii au fost depistați cu alcoolemie.

Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență: „Din punctul meu de vedere, ar trebui ani grei de pușcărie, o veritabilă pedeapsă echivalentă crimei cu premeditare, mai ales că am avut de-al lungul timpului în Iași, multe vieți pierdute pentru că un șofer inconștient a zis că lui nu i se poate întâmpla nimic, că este regele șoselelor și s-a urcat la volan, deși la ora actuală există multe alte variante și vă reamintesc că 3 pahare de alcool înseamnă o creștere majoră a riscului de accident. Atunci când vorbim despre consumul de alcool la șoferi din categoriile de risc, autobuze școlare, mijloace de transport care au substanțe toxice, pedepsele ar trebui să fie triplate sau mărite semnificativ îm așa fel încât ele să conteze”.

România se află pe locul al 10-lea în lume la consumul de alcool, conform Organizației Mondiale a Sănătății. 3% din accidentele grave produse pe șosele pot fi atribuite consumului de alcool la volan, arată datele Poliției Rutiere.