Topul salariaților de 1000 de euro

foto_euro

Jumătate din angajații români care câștigă peste 1.000 de euro lunar se regăsesc în București, iar în topul salariaților bine plătiți mai figurează județele Cluj și Timiș. Tendința pe piața muncii
este de creștere a salariilor, iar companiile sunt dispuse să plătească mai mult ca să-și rețină angajații.

În București există peste 113.000 de angajaţi care câştigă salarii de peste 1.000 de euro net pe lună. Topul salariilor bine plătite este alcătuit în continuare de județele Cluj (16.400), Timiş (13.000), Ilfov (9.900), Braşov (6.400), Iaşi (5.900), Sibiu (5.500) şi Prahova (4.600). Statistica oficială a fost realizată de Inspecția Muncii la nivelul lunii aprilie.

Tendința de creștere a salariilor este explicată de specialiști prin penuria de angajați calificați, arată zf.ro.

„Dată fiind presiunea de pe piaţa muncii şi faptul că procentul din PIB care se duce pe salarii este în continuare mic (de 35,8% din PIB în 2017, faţă de media UE de 47% din PIB- n.red.), există o tendinţă clară de creştere a salariilor. Firmele care pot să plătească salarii mai mari pot să o facă atunci când nu mai au încotro, iar acum au început să nu mai aibă încotro pentru ca trebuie să îşi reţină oamenii.

Presiunea de pe piaţa muncii va conduce la creşteri de salarii, iar acesta va fi un lucru bun“, a spus Andrei Caramitru, founding partner şi CEO în cadrul firmei de consultanţă Kessel Run Ventures.