Topul cel mai puternice județe privind fondul de salarii. Iașul nu se află clasament

salariu 89

Bucureşti, Cluj şi Timiş sunt responsabile de jumătate din valoarea totală a salariilor plătite în România, în timp ce Iașul nu se află nici măcar în topul celor mai puternice județe în funcție de fondul de salarii privind fondul de salarii făcut de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Pe următorele două locuri sunt Ilfov și Brașov.

Companiile din Bucureşti- Ilfov, Cluj şi Timiş plătesc lunar salarii de peste 13 miliarde de lei, reprezentând aproape jumătate (48%) din fondul de salarii din toată România, de 28 de miliarde de lei pe lună.

În Capitală și în Ilfov, peste 120.000 de companii plătesc lunar salarii ce depășesc 10 miliarde de lei, aidcă 37% din fondul de salarii la nivel național. În Mehedinți, în schimb, cei aproximativ 4.100 de angajatori plătesc lunar slarii de 130 de milioane de lei, plasând-se la coada clasamentlui.

Aurelian Dochis, analist economic: „Bucureştiul şi judeţul Ilfov realizează peste 20% din Produsul Intern Brut al ţării, aşa că se regăseşte volumul acesta şi în cifra de salarii. Şi sunt judeţe în care şi numărul de salariaţi şi salariul mediu sunt scăzute şi, evident, dacă înmulţeşti un număr scăzut de salariaţi cu un salariu mediu scăzut, nu poate să îţi iasă decât un fond de salarii total mic.”

Fondul de salarii este unul dintre cei mai importanţi indicatori economici, având în vedere că structura sa la nivel judeţean este folosită pentru calculul Produsului Intern Brut din fiecare zonă.

Clujul se află pe locul doi în topul jude­ţelor cu cele mai mari fonduri de salarii: aproape 30.000 de companii cu sediul în Cluj au plătit în luna iunie salarii de peste 1,5 mld. lei. Pe locul trei se află Timiş, cu peste 22.000 de companii care plătesc salarii lunare în va­loare totală de peste 1,4 mld. lei. Astfel, îm­preună, angajatorii din Bucu­reşti- Ilfov, Cluj şi Timiş plătesc lunar salarii de peste 13 mld. lei, reprezentând aproape jumătate (48%) din fondul de salarii din toată România.

La nivel naţional, fondul total de salarii plătit de cei peste 540.000 de angajatori activi, care au plătit „la zi“ taxele aferente contribuţiilor sociale ale angajaţilor, a fost de 28,3 miliarde de lei în luna iunie, potrivit datelor CNPP

sursă: zf.ro