Top 10 cele mai importante dosare care s-au prescris ca urmare a deciziilor CCR / Inculpații au scăpat de pușcărie

foto_instanta

Zeci de dosare cu inculpați celebri, unii dintre ei având decizii de condamnare de ani grei de închisoare în primă instanță, cazuri cu fapte grave și prejudicii mari, sunt închise pentru că faptele s-au prescris. Altele își așteaptă rândul. Deciziile CCR privind prescripția au efecte chiar și cu privire la dosarele cu verdicte definitive.

Judecătorii dispun încetarea proceselor pe latura penală (inculpații scapă de pușcărie), dar mențin totuși dispozițiile pe latura civilă (care nu se prescrie) de recuperare a prejudiciilor sau confiscare a mitelor. Însă un avocat a sesizat deja CCR și întreabă dacă pot fi dispuse decizii de confiscare în absența deciziei de condamnare survenite ca urmare încetarii procesului penal din cauza prescripției.

De ce se prescriu dosarele

Faptele penale se prescriu mult mai repede în perioada 2014 – 2022 ca urmare a deciziilor CCR din 2018 și 2022.

Curtea Constituțională a decis anul trecut că, între iunie 2018 și mai 2022, nu a existat prescripție specială, un instrument care permitea prelungirea perioadei în care pot fi trase la răspundere faptele penale după ce suspectului i s-a comunicat faptul că este anchetat.

Apoi, pe 25 octombrie 2022, Înalta Curte a decis că absența acestui instrument (prescripția specială) în perioada 2018-2022 reprezintă lege penală mai favorabilă și retroactivează până la 1 februarie 2014, data intrării în vigoare a noului cod penal. Prin urmare, ÎCCJ a prelungit perioada în care faptele penale se prescriu mult mai repede si anume: 2014 – 2022.

TOP 10 cele mai importante dosare care s-au prescris

1. Dosarul Vâlcov

Darius Vâlcov, fostul primar PDL al Slatinei, devenit ministru PSD de Finanțe în Guvernul Ponta și apoi consilier al premierului Viorica Dăncilă, a fost considerat ”eminența cenușie” a programului economic de guvernare pe vremea lui Liviu Dragnea.

Pe 15 martie 2023, Vâlcov a scăpat de unul dintre dosarele sale penale în care primise 6 ani și 6 luni de detenție în primă instanță. Fusese condamnat pentru că, între 2012-2014, pe când era primar la Slatina, a luat mită de la oamenii de afaceri cărora le încredințase contracte: celebrul comison de 10 la sută.

Curtea de Apel Craiova a dispus încetarea procesului penal a faptelor de luare de mită și trafic de influență, iar Vâlcov a scăpat de pușcărie. Era oricum stabilit la Milano, așa că, în cazul unei  condamnări, doar ar fi îngroșat lista fugarilor din Italia. Instanța a dispus însă confiscarea mitelor de peste 4 milioane de lei primite de Vâlcov.

Fostul primar mai are un dosar de corupție la Înalta Curte, însă e foarte posibil ca și acesta să aibă aceeași soartă. E vorba de dosarul mitelor luate prin cimitire și ascunse în pereți în care procurorii au pus sub sechestru zeci de opere de artă, printre care desene de Pablo Picasso sau lucrări de Andy Warhol.

2. Dosarele lui Nelu Iordache

În ianuarie 2023, afaceristul Nelu Ioardache a scăpat de condamnarea din primă instanță de 12 ani şi 6 luni de închisoare din dosarul Blue Air. Iordache a fost obligat la plata prejudiciului de aproape 9 milioane de lei.

În februarie, Tribunalul București a dispus încetarea procesului penal într-un dosar legat de Posta Română al lui Nelu Iordache, însă decizia nu este definitivă. Prejudiciul din dosar: 3,4 milioane de euro.

3. Dosarul lui Bogdan Olteanu

Fostul președinte PNL al Camerei Deputaților era condamnat definitiv la 5 ani de detenție pentru că a primit mită un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.

A fost condamnat definitiv în octombrie 2020 și a apucat să își ispășească o parte din pedeapsă, până în august 2022. A fost unul dintre primii inculpați condamnați care, imediat după decizia CCR din mai anul trecut, a introdus o cale extraordinară de atac. În decembrie 2022, Curtea de Apel București a decis că faptele comise în 2008 erau prescrise la momentul condamnării. Prin urmare, Olteanu a scăpat de pușcărie. Însă, în cazul lui, ANAF a apucat să îi confiște milionul de euro primit mită de la SOV.

4. Dosarul Hexi Pharma

Acest caz a sârnit valuri de revoltă și emoție publică în 2016 când s-a aflat că această companie ar fi vândut dezinfectanți diluați spitalelor. După izbucnirea scandalului, patronul firmei, Dan Condrea, a murit într-un accident rutier, despre care autoritățile au spus că a fost sinucidere.

Pe 3 martie 2023, directori Hexi Pharma, Flori Dinu și Mihai Leva, au scăpat de dosar, ca urmare a prescrierii faptelor, deși fuseseră condamnaţi în primă instanţă la pedepse cu închisoarea. În schimb, firma e obligată să plătească despăgubiri de câteva milioane de lei unor spitale cărora le-a vândut produse neconforme cu standardele.

5. Dosarul ANRP

Pe 5 decembrie 2022, Crinuța Dumitrean, fosta șefă a Autorității pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), Sergiu Diacomatu, membru al Comisiei ANRP și samsarii de drepturi litigioase, Gheorghe Stelian zis Stelu și Dorin Cocoş (fostul soț al Elenei Udrea), au scăpat de condamnările în primă instanță.

Inalta Curte a ajuns la concluzia că faptele de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave s-ar fi prescris pe 21 noiembrie 2022. În primă instanță, Dumitean și Diacomatu primiseră câte 7 ani și 6 luni de detenție efectivă, Stelu – 6 ani, iar Cocoș – 3 ani, o lună şi 10 zile cu executare.

Înalta Curte a menținut dispoziţia de confiscare specială de la Dorin Cocoş a sumei de 10 milioane de euro, iar Crinuţa Dumitrean, Sergiu Diacomatu şi Gheorghe Stelian trebuie să achite prejudiciul de peste 44 de milioane de euro.

6. Dosarul judecătoarei Burlan

În iulie 2020, judecătoarea Elena Burlan-Puşcaş, soția impresarului de fotbal Marcel Pușcaș, a fost condamnată de Curtea de Apel Bucureşti la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru luare de mită. A fost găsită vinovată că a luat mită de la interlopi prin intermediul unei ghicitoare. La momentul începerii anchetei, în 2018, judecătoarea a fost chiar arestată preventiv.

Pe 16 martie 2023, Înalta Curte a dispus încetarea procesului penal după ce a aplicat deciziile CCR privind prescripția și a constatat că faptele s-au prescris. Instanța a dispus confiscarea sumei de 10.000 euro, bani luaţi ca mită de judecătoarea Burlan. Rămâne întrebarea de ce a durat aproape 3 ani să fie judecat procesul în apel.

În condițiile în care a scăpat de dosar, judecătoarea condamnată în primă instanță și cu un stagiu de arest preventiv la activ ar putea fi reprimită în magistratură, va încasa salariile din urmă, din 2018 până în prezent, și va avea pensie specială.

În context, e de notat că judecătoarea Burlan este cea care, în 2005, i-a dat dreptate fostului președinte Traian Băsescu în procesul cu Mugur Ciuvică și l-a condamnat pe acesta din urmă să îi achite daune de 500 de milioane de lei vechi fostului presedinte pe motiv că l-ar fi calomniat atunci când, în 2004, a susținut că Băsescu a fost turnător al Securității. 18 ani mai târziu, justiția a dovedit că Ciuvică avea dreptate în 2004.

7. Dosarul Vanessei Youness

Tânăra este iubita lui Gelu Oltean, fostul șef al serviciului secret al MAI. Este considerată și o apropiată a fostului premier Emil Boc.

Pe 27 mai 2022, femeia a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu executare pentru că a primit 1 milion de euro de oamenii de afaceri Claudiu Florică şi Dinu Pescariu pentru a interveni la un demnitar al statului român în legătură cu atribuirea licenţelor Microsoft, pe vremea Guvernului Boc.

Pe 1 martie 2023, un complet al Curții de Apel București – alcătuit din însăși președinta CAB, Lia Savonea, și judecătoarea Sabina Adomniței (soția fostului ministru PNL Cristian Adomniței, judecat pentru corupție) – a aplicat deciziile CCR privind prescripția și a constatat încetarea procesului penal. Youness a scăpat de închisoare, dar a rămas cu decizia de confiscare a sumei de 1 milion de euro.

8. Dosarul patronului FCU Craiova, Adrian Mititelu

A fost primul deținut celebru eliberat din închisoare după deciziile CCR. Era condamnat la 3 ani de detenție pentru evaziune fiscală.

9. Dosarele lui Aristotel Căncescu

Fostul președinte al CJ Brașov a primit 7 ani şi 10 luni de detenţie pentru corupție, dar a formulat cale extraordinară de atac în baza deciziilor CCR privind prescripţia.

Curtea de Apel Braşov a dispus punerea în libertate a lui Căncescu, dar a sesizat CJUE și a suspendat judecarea contestaţiei în anulare până se pronunță Curtea de la Luxembourg.

10. Dosarul Ioanei Băsescu

Ultimul în topul G4media.ro (întrucât Înalta Curte nu a luat încă o decizie în acest caz), dar poate cel mai important dacă ținem cont de speculațiile din sistemul judiciar potrivit cărora decizia CCR privind prescripția a fost cu dedicație, în primul rând, pentru Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte al României.

Ioana Băsescu are o condamnare în primă instanță de 5 ani de detenție cu executare în dosarul finanțării campaniei prezidențiale a lui Traian Băsescu din 2009.

La ultimul termen al procesului în fază de apel de la Înalta Curte, Ioana Băsescu a solicitat continuarea procesului penal fără să țină cont de deciziile CCR privind prescripția, însă avocații celorlați inculpați, printre care Elena Udrea, au cerut încetarea procesului penal. Dacă instanța supremă acceptă solicitările de încetare a procesului penal, ele se vor aplica însă și Ioanei Băsescu.