Tone de trufe vor fi recoltate anul acesta din pădurile Sucevei

Recent, Direcția Silvică Suceava a obținut autorizația de mediu pentru recoltarea a nu mai puțin de 4 tone de trufe. Autorizația emisă în aprilie este valabilă până la finele anului în curs și nu a fost dată doar pentru recoltarea de trufe, ci și pentru recoltarea altor produse din flora sălbatică de la hribi și ghebe ori gălbiori până la măceșe și afin negru sau zmeură.

Totuși, deși cantitatea autorizată de 4 tone de trufe este mult mai mică decât cantitățile autorizate de ciuperci sau fructe de pădure (din speciile amintite mai sus) este remarcabil atât anul acesta, cât și anul trecut cei de la DS Suceava au făcut demersurile considerând că această resursă trebuie valorificată. Ba mai mult, obținerea autorizației în 2024 cu o lună mai devreme față de 2023 poate indica și o preocupare mai atentă.

Tone de trufe vor fi recoltate anul acesta din pădurile Sucevei

Și nu este singura entitate din județul nostru interesată în ultimii ani de valorificarea trufelor. Spre exemplu, anul trecut o firmă câmpulungeană obținând autorizația pentru recoltarea a 500 kg din cinci specii de trufe negre. Ba chiar și Ocolul Silvic Bisericesc Ilișești a obținut – cel puțin în 2023 cu certitudine – o autorizație pentru recoltarea câtorva specii de ciuperci și fructe de pădure, dar și a 300 de kilograme de trufe numai de pe raza pădurilor pe care le administrează.

Însă la fel de important este și faptul că nu doar Direcția Silvică Suceava se pregătește să recolteze până la 4 tone de trufe în acest an, ci și firme din județe îndepărtate, cum ar fi Covasna sau Cluj, ori chiar mai departe care au obținut autorizații anul acesta sau anul trecut pentru recoltarea unor cantități de trufe și/sau de alte specii din flora sălbatică a județului Suceava.

Anul trecut, o firmă din Gorj a primit autorizația pentru 2 tone de trufe negre din două specii și 200 kg de trufe albe.

O firmă dintr-o comună bihoreană a obținut autorizație pentru recoltarea a 300 kg trufe negre (tuber aestivum) și 100 kg trufe albe (tuber magnatum), dar asta de pe un areal mult mai restrând decât cel gestionat de Direcția Silvică Suceava și anume fondul forestier și pășunile de pe raza comunelor Cârlibaba și Dorna Arini, precum și ale municipiilor Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei, dar alte suprafețe decât cele administrate de DS Suceava. Cantitățile autorizate – pentru respectiva firmă – de ciuperci și fructe de pădure sunt mult mai mari decât cele pentru recoltarea trufelor. O altă firmă din Bihor a primit autorizație de recoltare pentru 120 kg trufe de pe un areal mult mai întins din zona montană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *