Toată lumea poate participa la manifestările în aer liber de 1 Decembrie

ceremonie 1 decembrie ziua Romaniei

Guvernul a adoptat vineri un act normativ prin care modifică HG 1.183/2021 privind prelungirea stării de alertă și măsurile care se aplică pe perioada acesteia pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

Mai multe articole din HG 1.238/26.11.2021 vizează modul de organizare a manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României.

Practic, pentru cele desfășurate în aer liber s-a decis că poate participa orice persoană, indiferent dacă este sau nu vaccinată. Însă, în perimetrul oficial este necesar certificatul verde.

”Accesul persoanelor în afara zonei oficiale la ceremoniile organizate în condițiile alin. (1) este permis cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între participanți, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2”, se arată în Articolul 4, Alineat 2 din HG 1.238/26.11.2021.

În ceea ce privește perimetrul dedicat oficialităților, aici Executivul a instituit mai multe limitări, atât ca număr, cât și privind Certificatul Verde.

„Se permite organizarea ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naționale a României în municipiul București cu participarea a cel mult 400 de persoane în zona oficială delimitată de organizatori, precum și în municipiile reședință de județ cu participarea a cel mult 200 de persoane în zona oficială delimitată de organizatori, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între participanți, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2”, scrie în Articol 4, Alineat 1 din HG 1.238/26.11.2021.

Anul trecut, pentru prima dată după declararea zilei de 1 Decembrie ca sărbătoare națională a României, accesul publicului a fost interzis, iar prezența oficialităților strict limitată.