Tinerii cu dizabilități angajați cu ajutorul întreprinderilor sociale

P

foto: eJobs

România are cea mai scazută rată de angajare pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități din UE. Conform datelor oficiale, în iunie 2021, doar 33.600 persoane cu dizabilități erau angajate, însemnând o rată de ocupare de 7,15% din totalul persoanelor cu dizabilități care au capacitate de muncă. Fundația Alături de Voi România derulează proiecte de economie socială și a dezvoltat un astfel de centru la Iași, pentru a veni în ajutorul persoanelor cu dizabilități.

Fundația Alaturi de Voi România investește în dezvoltarea abilităților profesionale și sprijină angajarea în câmpul muncii a tinerilor cu dizabilități, în special cei proveniți din sistemul de protecție a copilului. Până în prezent, sute de persoane cu dizabilități, au fost angajate în intreprinderea socială de inserție deținută de ADV.

„Peste 400 au beneficiat de servicii sociale educaționale, psihologice din partea colegilor noștri. De asemenea am reușit să dezvoltăm resursele umane din România, Republica Moldova și Ucraina, în domeniul economiei sociale și am avut peste 700 de persoane care au beneficiat de aceste formări. Dincolo de investiția direct în oameni, ADV România a avut o contribuție foarte importantă în dezvoltarea economiei sociale, atât în România cât și Republica Moldova și Ucraina”, a declarat Angela Achiței, președintele Fundației ADV România.

În prezent, la nivel național sunt înregistrate 1642 de întreprinderi sociale, dintre care 45 întreprinderi sociale de inserție, iar la nivel european funcționează peste 2,8 milioane de întreprinderi sociale a căror activitate generează 8% din PIB-ul UE.

„Am înființat 4 laboratoare de inovare socială, în cele 2 țări. Chiar în momentul de față suntem în procesul de finanțare și de selecție a planurilor de afaceri, pentru înființarea a încă 8 întreprinderi sociale în Republica Moldova și Ucraina, care se vor alătura celor 42 de întreprinderi sociale dezvoltate de ADV România anul acesta. Am reușit să investim la rândul nostru, să dezvoltăm întreprinderea socială Utildeco care este și autorizată ca unitate protejată și iată am deschis acum la final de an o nouă prăjitorie, o prăjitorie de cafea de specialitat și care va veni cu noi locuri de muncă create pentru persoane din categorii vulnerabile”, a zis Angela Achiței.

Cum sectorul de economie socială duce lipsă de finanțări și este foarte greu pentru întreprinderile sociale să acceseze credite bancare, Fundația Alături de Voi România a pus bazele unei instituții financiare non-bancare, de creditare.

„Ne-am gândit că dacă nu există ceva în piață e momentul să construim noi lucrul acesta și împreună cu partenerii noștri, am pus bazele la prima instituție financiară non-bancară de creditare pentru întreprinderi sociale, AFIN se va numi, va fi un EFN, care sperăm noi să-l acredităm la Banca Națională în luna mai a anului viitor și astfel să începem să oferim aceste credite pentru întreprinderi sociale”, a adăugat Angela Achiței.

Anul acesta, ADV România a obținut și un important premiu în economie socială la Social Economy Awards 2021. La competiție au participat 118 de aplicanți, din 28 de țări, 26 de asociații, 19 cooperative, 9 fundații, 33 de întreprinderi sociale și alte 18 entități economice care demonstrează valorile fundamentale ale economiei sociale.