Timp de 2 zile, un val de praf saharian va traversa Romania

Începând de astazi și maine, inclusiv, un val de praf saharian va traversa Romania, de la sud către nord. Joi seara, praful saharian, în cantitate mică, se va simți în sudul și sud-vestul țării, iar până vineri seara va acoperi mare parte din regiuni.

Potrivit MeteoRadar, praful saharian este adus de vânturile fierbinți din Africa și conține particule minerale fine. Aceste particule sunt atât de ușoare încât sunt transportate de vânturi în troposferă, la înălțimi de 5 până la 10 kilometri. Ele se amestecă cu aerul și pot călători pe distanțe mari sub formă de aerosoli.

Acest praf are o culoare galben-roșiatică datorită conținutului său ridicat de minerale, cum ar fi fierul, fosforul, magneziul și calciul. Afectează vremea prin atenuarea radiației solare și crearea unor ceruri mai înnorate sau cu nuanțe de galben-portocaliu.

În Europa, praful saharian poate influența modelele meteorologice și poate duce la erori în prognozele de temperatură, deoarece afectează radiația solară. Este recomandat să așteptați după ploaia de praf înainte de a curăța mașina sau geamurile, deoarece pot apărea pete de praf pe suprafețe netede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *