Testele de salivă pentru elevi nu pot fi livrate pentru că Ministerul de Interne nu are bani să le achite

test saliva

Mult așteptatele teste de salivă pentru elevi și profesori nu pot fi livrate pentru că Ministerul de Interne nu are bani să le achite, au precizat pentru Europa FM, surse oficiale din două instituții publice.

În ciuda promisiunilor ministrului Educației, testele nu pot ajunge în școli pentru că Inspectoratul pentru Situații de Urgență, subordonat Ministerului de Interne, nu are fondurile necesare.

„Testele vor putea fi administrate la domiciliu, de către părinți sau sub supravegherea părinților sau a reprezentanților legali, sau în școală. Atunci când există dorința colegilor – cadre didactice – pentru a fi administrate în școală, este nevoie și de acordul părinților”, a declarat joi seara Ministrul Educației, în legătură cu testarea rapidă a elevilor.

Miercurea trecută, Sorin Cîmpeanu anunța că livrarea testelor este amânată pentru încă o săptămână: „Testele încă nu au ajuns în școli. După ultimele informații pe care le-am primit astăzi, ele vor ajunge cel mai târziu la jumătatea săptămânii viitoare, deși inițial am primit asigurări că vor ajunge la finalul acestei săptămâni, dar cert este că vor ajunge”.

Testarea periodică cu teste rapide antigen efectuate din proba de salivă se realizează în prima și în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii, înaintea începerii orelor de curs, potrivit procedurii. Testarea se va efectua în sala de clasă/grupă sau în alte spații, sub îndrumarea cadrului medical sau a persoanelor responsabile desemnate din cadrul unității de învățământ sau la domiciliu, sub îndrumarea părinților/reprezentanților legali.

Sursa: EuropaFM