Testele de salivă pentru elevi au fost livrate pe componente, nu asamblate. Sindicaliștii din educație cer să nu fie trimise în școli

2021_11_27_2_rsz_crp_crp_crp

Senatorul USR Ştefan Pălărie se arată revoltat, vineri, pe pagina sa de Facebook, de faptul că testele de salivă pentru elevi au fost livrate pe componente, iar asamblarea lor trebuie făcută în unitățile de învățământ. Potrivit Ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, acestea sunt conforme, iar livrarea a fost făcute ca-n celelalte țări din Uniunea Europeană.

Liderul USR menționează că potrivit ordinului, joi, toți școlarii vor trebui testați, iar profesorii trebuie să găsească soluţii ca din seturi de 50 de căpăcele şi alte ingrediente să asambleze kituri unitare complete.

„Astăzi seara la ora 18:30 au sosit în şcoli testele de salivă mult promise. În nişte cutii mari de carton în care se găsesc 50 de beţişoare într-o pungă, 50 de căpăcele într-o pungă, 50 de flacoane într-o pungă, 50 de pliculeţe cu substanţă într-o pungă. Fără instrucţiuni, fără prospect. Noaptea minţii!!!! Stimate domn Cătălin Botezatu, stimaţi domni din Clanul Cămătaru, felicitări pentru vânzarea către ONAC! Nimeni nu se aştepta la atâta ingeniozitate. Clubul profesorilor din România vă urează un 1 Decembrie cu mult belşug şi Sărbători Fericite! O face în timp ce se întreabă cât de prost sau cât de ticălos poate fi statul român care să fie complice la mizeria asta. PS: Vă daţi seama cât de #deîncredere vor fi rezultatele testelor în care profesori obosiţi şi scârbiţi de lipsa de respect, vor sta ore întregi să pună cu mâna în punguţe cumpărate de ei căpăcele, beţişoare şi pliculeţe”, a scris Ştefan Pălărie, vineri, pe Facebook.

Ieri, Sorin Cîmpeanu a spus că testele sunt conforme precizând că așa a fost procedura de achiziție. Astfel, inspectoratele școlare și directorii de școli vor trebui să găsească soluții pentru distribuirea testelor.

„S-au primit 6,5 milioane de teste. În primul rând, cerinţele de performanţă şi de reglementare au fost elaborate de Agenţia Naţională a Medicamentului. În al doilea rând, licitaţia a fost organizată de Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate. În al treilea rând, contractele au fost semnate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, iar recepţia a fost făcută conform contractului semnat. Inspectoratele judeţene au primit ceea ce s-a achiziţionat, adică două tipuri de teste până acum. Unele ambalate la cutii de câte 25, altele ambalate la cutii de câte 50. Fiecare cutie conţine câte un pliant de instrucţiuni, cât şi un certificat de conformitate. „Afirmaţia cum că nu sunt conforme este falsă. Astfel de afirmaţii trebuie taxate, inclusiv penal, pentru că achiziţia făcută la nivel guvernamental s-a făcut cu deţinerea certificatului de conformitate. Aş vrea să vă spun că există deja Inspectorate Şcolare Judeţene, care au rezolvat problema, ambalând individual aceste teste. Vă mai spun ca am discutat la IGSU, iar doctorul Raed Arafat ne-a confirmat că aşa se livrează testele în toată lumea, atunci când este vorba de cantităţi mari, şi în Germania, şi în alte state europene., a transmis Sorin Cîmpeanu.

Sindicatele din Educație susțin că testele de salivă care au ajuns la inspectoratele școlare nu respectă regulile de siguranță sanitară și cer blocarea distribuției lor în școli.

„Testele din salivă care au ajuns în inspectoratele școlare nu respectă nicio regulă de siguranță sanitară, acestea urmând să fie manipulate de cel puțin trei persoane înainte să ajungă la elevi, în condițiile în care nu toate piesele care formează kit-ul sunt ambalate și sigilate individual. Întrebarea firească pe care și-o pun părinții și cadrele didactice este următoarea: instituția care a lansat licitația, a întocmit corect Caietul de sarcini privind distribuirea acestor teste? Dacă a fost întocmit corect, se respectă regulile stabilite? Opinia publică așteaptă niște explicații, urgent! Altfel, această mult așteptată testare riscă să se transforme într-un mare eșec! Cine își permite să-și bată joc de sănătatea copiilor și a cadrelor didactice este iresponsabil!”, au transmis Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret.